Ελλάδα

Μετά από θυελλώδη συνεδρίαση αποφασίστηκαν τα μέτρα αποσυμπίεσης

20.03.2021 | 13:19 Eνσωμάτωση

Με μικρές ανάσες ελευθερίας η κυβέρνηση, κατόπιν και των σχετικών εισηγήσεων της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, προσπαθεί να διευκολύνει την τήρηση των μέτρων προστασίας από τους πολίτες.

Η χθεσινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων υπήρξε θυελλώσδης όπως θα δούμε και έφερε ένα νέο όρο στο τραπέζι: τις λεγόμενες βαλβίδες αποσυμπίσεσης.

Ειδικότερα, επί εξήμιση ώρες οι λοιμωξιολόγοι έγραφαν και έσβηναν τις αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα σε μία δύσκολη και γεμάτη αντιθέσεις συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί και τελείωσε στις τέσσερις και μισή.

Η ανατροπή της τελευταίας στιγμής

Η ανατροπή της τελευταίας στιγμής αφορούσε τον κωδικό 6 – καθώς οι επιστήμονες μετά από έντονη συζήτηση δεν εισηγήθηκαν να απελευθερωθεί η μετακίνηση με αυτοκίνητο εκτός δήμου κατοικίας.

Μέχρι τις 7 το απόγευμα που τελικά έγιναν με καθυστέρηση μίας ώρας οι ανακοινώσεις εκτυλίχθηκε ένα πραγματικό θρίλερ διαβουλεύσεων

Μέτρα για αλλαγή ψυχολογίας – Τι ισχύει από σήμερα

Από σήμερα Σάββατο, αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης στις μετακινήσεις των πολιτών τα Σαββατοκύριακα και αντί για 19:00 το απόγευμα θα ξεκινά από τις 21:00 το βράδυ (μέχρι τις 05:00 το πρωί), όπως ισχύει άλλωστε και τις καθημερινές.

Παράλληλα, ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ η λειτουργία των κομμωτηρίων θα γίνεται με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων.

Συγκεκριμένα, η επαναλειτουργία κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών από την Δευτέρα με πολύ αυστηρούς κανόνες.

Ακόμα, η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων ως 3 άτομα -εκτός των οικογενειών- με υποχρεωτική μάσκα, στέλνοντας το SMS 6 και μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο, όχι με ΙΧ ή μηχανή.

Όλοι οι παραπάνω κανόνες ισχύουν και για τα πάρκα που επίσης ανοίγουν.

Ακόμα, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό κάθε μητρόπολης με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Θα διεξάγονται τεστ σε ιερείς και ψάλτες με ευθύνη της οικείας Μητρόπολης.

Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους, με μικρό σκάφος ή από την στεριά και με το SMS 6.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, το ψάρεμα και συγκεκριμένα η ερασιτεχνική αλιεία επιτρέπεται από σήμερα:

– Από πλωτό μέσο, μήκους έως 8 μέτρων.

– Από την παραλία, για τους διαμένοντες σε παραθαλάσιους και μόνο δήμους, με τη χρήση του κωδικού 6 στο 13033, προσεγγίζοντας μόνο πεζή ή με ποδήλατο, καθώς και με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα, στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών ή με το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.

Τι θα γίνει με τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο και τον κωδικό «6»

Παρά το γεγονός ωστόσο ότι ενεργοποιήθηκε αυτή η «βαλβίδα εκτόνωσης», οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μην αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης με αυτοκίνητο από δήμο σε δήμο με τον κωδικό «6» στο 13033.

Ο λόγος είναι, όπως είπαν, ότι το εν λόγω μέτρο δείχνει μέχρι στιγμής να αποδίδει.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η Βάνα Παπαευγγέλου, είπε πως η άρση απαγόρευσης μετακινήσεων από δήμο σε δήμο συζητήθηκε στην επιτροπή, ωστόσο αποφασίστηκε να μην αρθεί τώρα, αφού θεωρούν ότι είναι ένα μέτρο το οποίο έχει αποδώσει.

Παράλληλα είπε ότι η επιτροπή θεωρεί ότι η μετακίνηση αυτή θα αύξανε την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με οικογένειες από διαφορετικό δήμο που πιθανότατα έχουν διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο. «Είναι κάτι που θα επανεξετάσουμε και αν δούμε μείωση του ιικού φορτίου γενικότερα μπορεί να επανεξεταστεί» κατέληξε.

Έτσι λοιπόν, όσοι θέλουν να μετακινηθούν με SMS 6 στο 13033 μπορούν να πάνε… όπου θέλουν όσο αυτό γίνεται με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Αλλαγές για τα κομμωτήρια

Ανάμεσα στις αλλαγές που ανακοινώθηκαν χθες είναι και το άνοιγμα των κομμωτηρίων αλλά και των καταστημάτων περιποίησης νυχιών που ανοίγουν από τη Δευτέρα. Ωστόσο, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε αλλαγές στο τρόπο μετάβασης για αυτές τις υπηρεσίες.

Έτσι, το μήνυμα που θα στείλει κάποιος στο 13033 θα πρέπει να έχει τον κωδικό «6» και όχι το «2» όπως ισχύει για τα καταστήματα τροφίμων, ενώ θα επιτρέπονται και οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Τέλος, για το λιανεμπόριο εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του ανοίγματος για μια ακόμα εβδομάδα, στις 5 Απριλίου αντί για τις 29 Μαρτίου, καθώς οι ειδικοί αναμένουν τα νεότερα στοιχεία από την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 20/03/2021