Πολιτική

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των περιορισμών – Ανησυχία της αγοράς & κριτική από την αντιπολίτευση

17.03.2021 | 01:30

Βαλβίδες αποσυμπίεσης για τους πολίτες αλλά και την οικονομία ενεργοποιεί η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας αλλαγή πλεύσης με εγκατάλειψη του lockdown και με ενεργοποίηση νέου οδικού χάρτη για σταδιακή άρση των περιορισμών.

«Στόχος να ανοίξουμε τον Μάρτιο»

«Ο στόχος είναι να ανοίξουμε μέσα στον Μάρτιο», τόνισε μιλώντας στη ΒΑΒΕΛ και τον Νίκο Φιλιππίδη ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημειώνοντας ότι παρά το γεγονός ότι «η πανδημία δεν έχει εξελιχθεί καλά», η κούραση του κόσμου και το πλήγμα στον επιχειρηματικό κλάδο, απαιτούν σταδιακή άρση των περιορισμών.

«Μέσα στην εβδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουμε», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, με τον Αλέξη Χαρίτση, τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΣΥΡΙΖΑ, να απαντά ότι το άνοιγμα πηγαίνει μακριά.

«Η κυβέρνηση δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα»

«Θεωρώ ότι το άνοιγμα πάει πολύ μακριά. Έχουμε το πιο παρατεταμένο lockdown στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν φρόντισε να πάρει τα μέτρα που έπρεπε ώστε να θωρακίσει το ΕΣΥ».

Ο κ. Χαρίτσης μίλησε για «εικόνες ντροπής» στα ΜΜΜ αλλά και για όξυνση των πνευμάτων από πλευράς κυβέρνησης που οδηγεί τον κόσμο στους δρόμους.

«Ο κόσμος δεν βγαίνει στους δρόμους εν μέσω πανδημίας επειδή του κάπνισε, αλλά επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι υγεία και οικονομία σε αυτήν την περίοδο είναι αλληλένδετες.

«Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του»

Από τη μεριά του ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος Π.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ, σημείωσε ότι «είναι ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του», κάνοντας λόγο για «τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση στο σύστημα υγείας, στα ΜΜΜ και τους εργασιακούς χώρους».

«Το πρόβλημα δεν αρχίζει και τελειώνει στο lockdown», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι οι περιορισμοί είναι μόνο ένα μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος.

«Η ουσιαστική πλευρά, είναι οι συνέπειες μιας πολιτικής που έχουν καταστήσει τις μισές επιχειρήσεις υποψήφιες για λουκέτα και τις άλλες μισές ομήρους των τραπεζών», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος κατηγορώντας την κυβέρνηση για μέτρα κατώτερα των περιστάσεων.

Επανεκκίνηση της αγοράς & κούρεμα του ιδιωτικού χρέους

Γρήγορη επανεκκίνηση της αγοράς και «κούρεμα» των οφειλών ζητά η αγορά, η οποία έχει δεχτεί ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα εξαιτίας της πανδημίας.

«Θεωρώ ότι είμαστε εν καιρώ τρίτου παγκοσμίου πολέμου και μάλιστα με έναν αόρατο εχθρό που δεν ξέρουμε πώς να τον αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος ΕΒΕΑ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να πρυτανεύσει η σύνεση, η συναίνεση και η συνεργασία προκειμένου να μπορέσουν να δοθούν λύσεις στα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

«Πρέπει να επαναλειτουργήσει η αγορά διότι έχει υποστεί το απόλυτο έμφραγμα, αφού παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θα επιθυμούσαμε», υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό.

Videos & Απoσπάσματα από ΒΑΒΕΛ - 17/03/2021

Πολιτική