Κόσμος

Διαβατήριο για μετακινήσεις το «πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού»

17.03.2021 | 20:12 Eνσωμάτωση

Ο εμβολιασμός θα είναι το βασικό στοιχείο και για να εξασφαλίσουμε το πολυπόθητο "πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό" που θα μας επιτρέπει να ταξιδευουμε από χώρα σε χώρα εντός της Ευρωπαικής Ένωσης το οποίο παρουσίασε σήμερα η Ούρσουλα Φον ντερ Λαιεν. Το πιστοποιητικό θα επιτρέπει την είσοδο στην χώρα χωρίς καραντίνα ή επιπλέον τεστ . Στην διακριτική ευχέρεια της κάθε χώρας θα είναι αν θα αναγνωρίζει εμβολιασμούς με εμβόλια που έχουν φτιαχτεί εκτός Ε.Ε όπως το κινεζικό ή το Ρωσικό.

Τα ταξίδια από τη μια ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη θα γίνονται με αυτό το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό. Θα περιλαμβάνει

ΟΝΟΜΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

ΑΣΘΕΝΕΙΑ

ΔΟΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

ΤΥΠΟΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

ΕΚΔΟΥΣΑ ΑΡΧΗ

«Το πιστοποιητικό θα διασφαλίζει ότι τα στοιχεία που θα αναφέρονται σε αυτό αναγνωρίζονται αμοιβαία σε κάθε χώρα μέλος. Μέσω του ψηφιακού πιστοποιητικού στοχεύουμε να βοηθήσουμε τις χώρες μέλη να αποκαταστήσουν την ελευθερία κίνησης με ασφαλή, υπεύθυνο και αξιόπιστο τρόπο.»

Η Κομισιόν ζήτησε να εγκριθεί γρήγορα η πρότασή της από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε να εφαρμοστεί πριν από το καλοκαίρι. Μιλώντας στο CNN o Έλληνας πρωθυπουργός, ο πρώτος που έθεσε το ζήτημα του πράσινου διαβατηρίου δήλωσε ικανοποιημένος για τις προτάσεις της Κομισιόν παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν αρχικά.

«Με αυτό το πιστοποιητικό θα επιτρέπεται η είσοδος σε χώρες όπως η Ελλάδα, χωρίς καραντίνα ή επιπλέον τεστ στα σύνορα. Καθώς θα εμβολιάζονται περισσότεροι άνθρωποι, περιμένω ότι το ψηφιακό πράσινο διαβατήριο θα γίνει κανόνας στα ταξίδια. Περιμένω ότι θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε με ασφάλεια για τις καλοκαιρινές διακοπές και να αρχίσουμε επίσημα τη σεζόν γύρω στις 15 Μαϊου.»

Σημειώνεται ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια των χωρών να αποφασίζουν αν θα επιτρέψουν την είσοδο επισκεπτών που έχουν κάνει εμβόλια μη εγκεκριμένα από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή, πχ το ρωσικό ή και το κινεζικό εμβόλιο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/03/2021