Ελλάδα

Παγκόσμια ανησυχία για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις θρομβώσεις: Βόζεμπεργκ & Ζαχαριάδης στο MEGA

16.03.2021 | 09:54 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν οι κ.κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, ευρωβουλευτής της ΝΔ, και Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την αναστάτωση που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca, την ώρα που αρκετές χώρες έχουν «παγώσει» τη χορήγησή του, λόγω εμφάνισης θρομβωτικών περιστατικών σε ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων, και προκειμένου να εξεταστεί αν το εν λόγω εμβόλιο έχει σχέση με αυτά τα περιστατικά.

«Υπάρχει μεγάλος αριθμός κρατών που “παγώνει” το εμβόλιο περιμένοντας τις τελικές αποφάσεις από τον Ευρωπαϊκό και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι λοιμωξιολόγοι σημειώνουν ότι τα θρομβωτικά περιστατικά δεν συνδέονται με το εμβόλιο. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται αυτές τις ημέρες, και θα ακολουθήσουμε. Δεν υπάρχει καθολική απαγόρευση. Οι χώρες που δεν έχουν αποφασίσει, εξαρτούν την απόφασή τους από την τελική γνωμάτευση των οργανισμών», ανέφερε η κ. Βόζεμπεργκ.

«Χρειάζεται ξεκάθαρη απάντηση από τον ΕΟΦ και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Υπάρχει δικαιολογημένη ανησυχία και επειδή εμβολιάζονται οι άνθρωποι μιας συγκεκριμένης ηλικίας που είναι νεότατοι. Έχει ξεσπάσει ένας εμπορικός πόλεμος που δεν ξέρουμε αν σχετίζεται με πραγματικές παρενέργειες. Η κ. Μέρκελ είπε ότι δε θα κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Μόσιαλος το έκανε. Οφείλει η Ευρώπη να ξεκαθαρίσει τι γίνεται σε αυτό το θέμα. Αν και σε αυτό το θέμα έχουμε δύο ταχύτητες στην Ευρώπη, τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ζαχαριάδης.

«Δεν είναι απόφαση πολιτικού συμβουλίου. Είναι ζήτημα άμεσης επιστημονικής ενημέρωσης και τεκμηρίωσης. Επιστήμονες λένε άλλα στην Ελλάδα, άλλα στη Γαλλία και στη Γερμανία. Εγώ τυγχάνει να είμαι βιολόγος. Δεν γίνεται ο καθένας να λέει τη γνώμη του ανάλογα με το τι έχει στο κεφάλι του. Λέω ότι πρέπει να συνεννοηθούμε με βάση τα επιστημονικά δεδομένα για να δούμε τι κάνουμε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Σωστά μπήκε το ερωτηματικό μήπως πίσω από αυτή τη διαμάχη υπάρχουν εμπορικά συμφέροντα. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι επιστήμονες επίσημα διαβεβαιώνουν το λαό ότι δεν συνδέονται τα θρομβωτικά περιστατικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο, χωρίς να ισχύει κάτι τέτοιο. Είπα ότι η Ελλάδα ακούει με σοβαρότητα τους επιστήμονες, και θα ακολουθήσει τις επίσημες αποφάσεις», απάντησε η κ. Βόζεμπεργκ.

«Αν ο πόλεμος των εμβολίων συνδέεται με το Brexit είναι ένα κατάντημα της διεθνούς οικονομικής κοινότητας. Είναι ντροπή. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα είναι συνυπεύθυνο για αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση και την αναστάτωση που έχει προκύψει», τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης.

«Εμβολιαζόμαστε χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι θέμα κομματικό, είναι θέμα δημόσιας υγείας. Σωστά ανησυχεί ο κόσμος. Περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις», είπε κλείνοντας η κ. Βόζεμπεργκ.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 16/03/2021