Ελλάδα

Δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών η νέα παράταση του lockdown

13.03.2021 | 19:47

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας αποδεικνύεται κρίσιμο για την πορεία της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις.

Η νέα παράταση του 3ου lockdown δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης έχει γεμίσει από κόσμο. Λίγο καλύτερη η εικόνα στον Αλιμο.

Σαφώς λιγότερος ο κόσμος στο Φλοίσβο από τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα. Οι κάτοικοι δηλώνουν κουρασμένοι από τα αμέτρητα lockdown. Θα τηρήσουν όμως τους κανόνες κατά τη διάρκεια του τριημέρου.

Κάποιοι φοβούμενοι το συνωστισμό πέταξαν από σήμερα το χαρταετό τους και άλλοι έκαναν ηλιοθεραπεία και βουτιά στη θάλασσα τηρώντας τις αποστάσεις.

Πρώτα η αγορά

 

Η κυβέρνηση μιλά για ένα δεκαήμερο φωτιά με το χρόνο να τρέχει όσο πλησιάζουμε στην πασχαλινή περίοδο.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου αυτή τη φορά θα προηγηθεί από κάθε άλλη δραστηριότητα διαβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας το πρωί στο MEGA, προαναγγέλλοντας και νέους κανόνες ανοίγματος των καταστημάτων.

«Ακριβώς επειδή είναι ασφαλές και γίνεται με ασφάλεια και κανόνες και όταν επαναλειτουργήσει θα γίνει και με νέους κανόνες που θα ακόμη πιο ελεγχόμενη» σημείωσε η κυρία Αριστοτελία Πελώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το άνοιγμα των καταστημάτων –πιθανότατα στα τέλη Μαρτίου– θα γίνει με διευρυμένο ωράριο για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και δεν αποκλείεται να προστεθούν περισσότερες Κυριακές που θα παραμένουν ανοιχτά.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι το άνοιγμα θα γίνει αποκλειστικά με ραντεβού και το πρώτο διάστημα με παράδοση εκτός καταστήματος και σε δεύτερο χρόνο με παραλαβή εντός.

Για να περιοριστεί η κινητικότητα του πληθυσμού εξετάζεται να ισχύσει ο χιλιομετρικός περιορισμός και στις αγορές ή εντός των ορίων των δήμων κατοικίας, ενώ για τα εμπορικά κέντρα είναι πολύ πιθανό να αυστηροποιηθούν οι κανόνες λειτουργίας με περιορισμό του αριθμου των καταναλωτών.

«Είναι πολύ πιο ασφαλές να ανοίξουμε τα μικρά μόνο μαγαζιά στις μεγάλες πόλεις με click in shop» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Κλειστά όλα τα σχολεία

 

Το άνοιγμα των σχολείων θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο αυτή τη φορά ενώ πονοκέφαλο για τους λοιμωξιολόγους αποτελεί η ραγδαία εξάπλωση του ιού μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.

«Κάθε Παρασκευή συζητάμε με τους ειδικούς προκειμένου να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουν την αμέσως επόμενη εβδομάδα. Θα συνεχίσουμε έτσι και τις επόμενες δυο εβδομάδες» τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

Οι μεταλλάξεις του ιού είναι ο δεύτερος μεγάλος πονοκέφαλος για τους ειδικούς. Μετά από έκτακτη σύσκεψη στην πολιτική προστασία το χωριό Μετόχι στην Κύμη Εύβοιας τέθηκε σε αυστηρή καραντίνα για τις επόμενες δυο ημέρες καθώς παρατηρήθηκε ραγδαία εκδήλωση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 13/03/2021

Ελλάδα