Πολιτική

Δένδιας: Κανένα ενδεχόμενο οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου-Τουρκίας

09.03.2021 | 13:30 Eνσωμάτωση

Σε κλίμα αλληλοκατανόησης και αμοιβαίας συνεργασίας ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη του ΥΠΕΞ Νίκου Δενδια στην Αίγυπτο, όπου ξεκαθάρισε το ζήτημα που είχε προκύψει τις τελευταίες ημέρες για επικείμενη οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν υφίσταται κανένα ενδεχόμενο ή προοπτική για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Τα σχετικά δημοσιεύματα που μιλούσαν για προσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας – αυτά χαρακτηρίστηκαν ως παραπληροφόρηση.

Η Αίγυπτος μάλιστα εξέδωσε νέα προκήρυξη οικοπέδων, στην οποία έχει αφαιρεθεί η προκήρυξη που είχε γίνει για οικόπεδο w18 ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. (πρόκειται για το ανατολικό σημείο της γραμμής χάραξης μερικών της ΑΟΖ Ελλάδας Κύπρου)
Το τρίτο (και ανατολικότερο) οικόπεδο (EGY-MED-W18), εκτεινόταν πέραν του ορίου της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας και του 28ου μεσημβρινού, εφαπτόμενο με τη γραμμή εκείνη που έχει καταθέσει η Άγκυρα στα Ηνωμένα Έθνη ως εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το οικόπεδο EGY-MED-W18 ουσιαστικά «κόβεται» κάθετα ώστε να σταματάει (ανατολικά) ακριβώς στο όριο του 28ου μεσημβρινού.

Ο Νίκος Δενδιας για την τροποποίηση αυτή τόνισε ότι πρόκειται για τεχνικό θέμα της αιγυπτιακής πλευράς.

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε όμως και με τον ΓΓ του Αραβικού συνδέσμου ο οποίος για μια ακόμη φορά άσκησε δριμύτατη κριτική στην Τουρκία για την παρέμβασή της στη Λιβύη Συρία και Ιράκ ενώ στο προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για μνημόνιο συνεργασίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Σημαντικός παράγοντας στις σχέσεις συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δυο χωρών είναι οι σχέσεις που έχει αναπτύξει τόσο ο ΥΠΕΞ Νίκος Δενδιας με τον ομόλογό του όσο και του ΠΘ με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Φαταχ Αλ Σισι.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 09/03/2021