Πολιτική

Νέες επαφές Δένδια σε Αίγυπτο και Κύπρο

08.03.2021 | 13:33 Eνσωμάτωση

Σε νέες κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα προχωρά η Αθήνα, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια να μεταβαίνει σήμερα στην Αίγυπτο και την Κύπρο.

Στο Καϊρο συναντάται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμίρ Σούκρι. Στην ατζέντα των συζητήσεων θα τεθούν θέματα πολιτικής οικονομίας και ενέργειας.

Είναι μια συνάντηση που έρχεται μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέν Φατάχ Αλ Σισι, σε συνέχεια των προσκλήσεων από τον Τουρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσασβουσόγλου για συμφωνία με την Αιγυτπο σε ότι αφορά την ΑΟΖ.

Ο Νίκος Δένδιας θα έχει επιπλέον συνάντηση με τον γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέτ Αμπούτ Γκειτ. Πρόκειται για μια συνάντηση υψηλής σημασίας καθώς την Τέταρτη στην συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των αραβικών χωρών είχε δηλώσει πως «η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σύνολο διαφορών με περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, σε τέτοιο βαθμό που η κατάληξη δεν θα είναι καλή, ούτε για την ίδια ούτε για την ηγεσία της».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία τις τελευταία ημέρες επιχειρεί να ρίξει γέφυρες για συνεργασία και ενδεχόμενη υπογραφή για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το ARAB NEWS ανώνυμες διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου διαψεύδουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία με την Τουρκία, ενώ η Αίγυπτος δεσμεύεται να συμμετάσχουν σε τυχόν συνομιλίες με την Τουρκία Ελλάδα και Κύπρος.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στην Αίγυπτο ο Νίκος Δένδιας θα πάει στην Κύπρο όπου και θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 08/03/2021