Ελλάδα

Εισαγγελική παρέμβαση για τον άγριο ξυλοδαρμό πολιτών από αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη

08.03.2021 | 13:11

Σοκάρει η αστυνομική βία χθες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Αστυνομικοί με πτυσσόμενα γκλομπς, χτύπησαν πολίτες που βρίσκονταν στην πλατεία, χωρίς εμφανή λόγο, με αφορμή ελέγχους για την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή βίντεο και καταγγελίες. Σάλος έχει ξεσπάσει και μέσα στους κόλπους της αστυνομίας. Ο συνδικαλιστής αστυνομικός Σπήλιος Κρικέτος είπε ότι αυτές οι εικόνες δεν είναι εικόνες αστυνομίας, αλλά εικόνες αλητείας.

Αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ ξυλοκοπεί άγρια με πτυσσόμενο γκλοπ νεαρό στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Παρά το γεγονός ότι ο νεαρός φωνάζει ότι πονάει, ο αστυνομικός συνεχίζει να χτυπά τόσο εκείνον όσο και όσους επιχειρούν να πλησιάσουν.

Ο νεαρός που έχει δεχθεί τα χτυπήματα επιχειρεί να διαφύγει, ωστόσο ο αστυνομικός τον πιάνει και συνεχίζει να τον χτυπά, παρά τις αντιδράσεις τον πολιτών που βρίσκονται στο σημείο.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι υπόλοιποι αστυνομικοί δεν κάνουν την παραμικρή προσπάθεια να συγκρατήσουν τον συνάδελφό τους, που δείχνει να βρίσκεται εκτός εαυτού και να κάνει κατάχρηση βίας.

Αυτές οι εικόνες βίας από αστυνομικούς που εκτυλίχθηκαν μέρα μεσημέρι μπροστά στα μάτια παιδιών που εκείνη την ώρα έπαιζαν στην πλατεία προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελίας που διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να
διερευνηθεί αν τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις από την πλευρά της αστυνομίας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες όλα ξεκίνησαν όταν οι μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ έφτασαν στο σημείο και έλεγξαν δύο ζευγάρια που κάθονταν με τις δύο 8χρονες κόρες τους σε ξεχωριστά παγκάκια.

Όπως περιγράφει η γυναίκα στην οποία έκαναν έλεγχο οι αστυνομικοί παρά το γεγονός ότι έδειξε τόσο το απαραίτητο μήνυμα όσο και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ζητήθηκε οι αστυνομικοί επέβαλαν πρόστιμο.

Το επεισόδιο έγινε αντιληπτό από ομάδα νεαρών που βρισκόταν κοντά στο σημείο και ακολούθησε φραστικό επεισόδιο με τους αστυνομικούς να ζητούν ενισχύσεις με αποτέλεσμα να ξεκινήσει το άγριο επεισόδιο με τον ξυλοδαρμό του νεαρού.

Τη διενέργεια άμεσα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης ζήτησε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. για τα όσα έγιναν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Ο συνδικαλιστής αστυνομικός Σπήλιος Κρικέτος μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» χαρακτήρισε τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη εικόνες ντροπής.

Μετά τα απαράδεκτα περιστατικά βίας, πολίτες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το αστυνομικό τμήμα της Νέας Σμύρνης κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της καταστολής.

οι αστυνομικοί προχώρησαν σε εκτεταμένη ρίψη χημικών και κρότου λάμψης για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Επικράτησε πανδαιμόνιο. Σύμφωνα με μαρτυρίες λιποθύμησαν παιδιά από δακρυγόνα που έριξαν οι αστυνομικοί στην πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Αττικής.

Στην έρευνα που διενεργείται θα ζητηθεί να καταθέσουν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί για το τι ακριβώς συνέβη χθες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και το υλικό που θα έχει καταγράψει τις επικοινωνίας της αστυνομικής ομάδας με τον κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και τα βίντεο που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. Θα αναζητηθεί επίσης αν προβλέπεται να φέρουν τον εξοπλισμό, σιδερένιο γκλομπ, τα όργανα της τάξης.

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά και να αποδοθούν οι ευθύνες στους αστυνομικούς.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 08/03/2021

Ελλάδα