Ελλάδα

Ευθύμης Λέκκας: Δεν ήταν το ρήγμα του Τυρνάβου – Δε θα εκδηλωθεί άλλος μεγάλος σεισμός

08.03.2021 | 08:45

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, για τους μεγάλους σεισμούς που ταρακούνησαν τη Λάρισα, αλλά και για το φαινόμενο της άμπωτης, που προκάλεσε την απομάκρυνση των θαλάσσιων νερών σε Καβούρι και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, σήμερα αναμένονται νέα δεδομένα για τον σεισμό ώστε να συμπληρωθεί η εικόνα. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι δεν ενεργοποιήθηκε το ρήγμα του Τυρνάβου, όπως αρχικά θεωρούταν, αλλά πρόκειται για ένα άλλο ρήγμα τέσσερα χιλιόμετρα νοτιότερα από το ρήγμα του Τυρνάβου.

Το συγκεκριμένο ρήγμα, όπως είπε ο καθηγητής, είχε χαρτογραφηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά δεν του είχε δοθεί η σημασία που έπρεπε. Με βάση τα δεδομένα είναι ένα ρήγμα παράλληλο με εκείνο του Τυρνάβου.

Εξήγησε ότι τα ρήγματα δεν είναι ποτέ μονά τους, αλλά ανήκουν σε ρηξιγενείς ζώνες. Από τη συγκεκριμένη, δεν υπάρχει δυνατότητα να εκδηλωθεί άλλος σεισμός ίδιου μεγέθους, καθησύχασε ο καθηγητής.

Τα προβλήματα που προκύπτουν από τους σεισμούς είναι αφενός το γεγονός ότι το σχολείο οριακά δεν κατέρρευσε και αφετέρου οι καταστροφές στις γεωτρήσεις από την ρευστοποίηση του εδάφους.

Ο κ. Λέκκας έκανε έκκληση προς τους κατοίκους να κάνουν δύο μέρες υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα στον πρόχειρο καταυλισμό, ώστε να έχουν ρεύμα και καθαρό νερό, ενώ στην περιοχή έχει στηθεί και σκηνή covid και γίνονται πολλά rapid test.

«Η διαχείριση στη Λάρισα, ίσως είναι μια από τις καλύτερες περιπτώσεις διαχείρισης καταστροφών στον ελληνικό χώρο», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.

Για το φαινόμενο της άμπωτης, υποστήριξε πως πρόκειται για μετακίνηση θαλασσίων μαζών λόγω της έλξης των πλανητών και της θέσης του ήλιου.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 08/03/2021

Ελλάδα
Ελλάδα

Δολοφονία Καραϊβάζ: Καρέ καρέ εξετάζουν οι αρχές το οπτικό υλικό με τους δύο υπόπτους

Καρέ καρέ εξετάζουν οι αρχές το οπτικό υλικό που καταγράφει τους δύο υπόπτους για την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Οι αστυνομικοί έχουν στα χέρια τους βίντεο με τις κινήσεις των δραστών λίγα λεπτά πριν και μετά την εκτέλεση του δημοσιογράφου. Την ίδια ώρα οι αρχές δεν αποκλείουν συνεργός των δραστών- ενδεχομένως γυναίκα- να τους ειδοποίησε όταν ο Γιώργος Καραϊβάζ έφυγε από το σταθμό όπου εργαζόταν για το σπίτι του στον Αλιμο, προκειμένου να υπολογίσουν τον χρόνο άφιξης. Στο φως ηρθε και νέα συγκλονιστική μαρτυρία σχετικά με τη δολοφονική ενέδρα στον Γιώργο Καραϊβάζ, ενώ εξετάζονται εξονυχιστικά το κινητό τηλέφωνο και ο υπολογιστής του θύματος, προκειμένου να εντοπίσουν οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να βοηθήσει στις έρευνες.