Ελλάδα

Η πανδημία «σφυροκοπά» την Ελλάδα – Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία

07.03.2021 | 13:07 Eνσωμάτωση

«Σφυροκοπά» τη χώρα ο κορωνοϊός.

Την ώρα που οι αντοχές των πολιτών είναι πλέον οριακές όσον αφορά του περιορισμούς, τα υψηλά κρούσματα και οι μεταλλάξεις φαίνεται να οδηγούν σε νέα παράταση του lockdown.

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό προβληματίζοντας τους ειδικούς την ώρα που το εθνικό σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.

Στα ύψη τα κρούσματα, ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη χώρα μας 2301 μολύνσεις, 452 διασωληνομένοι και 41 θάνατοι και 356 εισαγωγές.

Το βρετανικό στέλεχος φαίνεται πως επικρατεί: Στην Αττική και την Κρήτη 9 στα 10 κρούσματα εντοπίζεται με τη μετάλλαξη του Λονδίνου.

Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει στους λοιμοξιολόγους και για νέες μεταλλάξεις.

Προς παράταση το lockdown
Το πρώτο Σάββατο εφαρμογής των μέτρων άφησε θετικό αποτύπωμα.

Ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η παράταση του lockdown θεωρείται δεδομένη.

Μέχρι την Παρασκευή κυβέρνηση και λοιμοξιολόγοι θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το αν αποδίδουν τα μέτρα.

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Κικίλιας
Αναφορά στις νέες μεταλλάξεις του κορωναϊού που εμφανίζονται πλέον και στην Ελλάδα έκανε πριν από λίγο ο υπουργός Υγειάς Βασίλης Κικίλιας που αποκάλυψε ότι η συνεργασία ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα θα συνεχιστεί για να αντιμετωπιστεί η πίεση που υπάρχει στην Αττική.

Υπάρχει δίκτυο για την παρατήρηση και επίβλεψη των μεταλλάξεων στη χώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες είπε ο Β. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Πάντα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις. Οι επιστήμονες παγκοσμίως παρακολουθούν το φαινόμενο» το οποίο όπως είπε «δημιουργεί νέα δεδομένα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», ενώ τόνισε «γνωρίζω ότι όλοι έχουμε προσπαθήσει πολύ και υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, όμως υπάρχει και η ελπίδα των εμβολίων που την βλέπουμε μπροστά μας.

Ο υπουργός Υγειάς επισήμανε επίσης ότι «εξετάζουμε και την υλοποίηση και άλλων συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για να αντιμετωπίσουμε την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στην Αττική».

Μιλώντας για Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ είπε ότι είναι παντού και κάνουν τεστ στους πολίτες με προσωπικό που διαθέτει υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού ώστε τα τεστ να διενεργούνται με ασφάλεια.

«Όπως προχωράμε με ταχείς ρυθμούς εμβολιασμού, εμβολιάζουμε και χτίζουμε τείχος ανοσίας και κάνουμε τεστ για να γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας» κατέληξε.

Δωρεάν rapid τεστ στο Σύνταγμα
Οι δηλώσεις του υπουργού Υγειάς έγιναν σήμερα κατά την επίσκεψη του στις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ που πραγματοποιούν δωρεάν δειγματοληπτικούς ελέγχους στην πλατεία Συντάγματος. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόταν από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και τον πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Αφού παρακολούθησε τη διαδικασία και συνομίλησε με τους εργαζόμενους στις ΚΟΜΥ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, αλλά «κάνει ένα θαύμα και οι ΚΟΜΥ είναι σύμβολο μιας Ευρώπης που είναι κοντά στον πολίτη όπου κι αν ζει. Αυτά τα 500 οχήματα επισκέπτονται όλη τη χώρα κάνουν τεστ και συμμετέχουν στον εμβολιασμό και αποτελούν ότι πιο καλοξοδεμένο θα μπορούσε να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα χρήματα της».

Στο κόκκινο παραμένει η Πάτρα
Παρά τις 5 εβδομάδες σκληρού lockdown, τα κρούσματα αυξάνονται στην Αχαία.

Στο νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύονται 99 άτομα με κορωνοϊό, 20 είναι στην ΜΕΘ, ενώ μόνο μια ΜΕΘ covid είναι πλέον διαθέσιμη.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 07/03/2021