Οικονομία

Ναπολέων Μαραβέγιας: Υπάρχουν περιθώρια στήριξης των πληττόμενων αλλά δεν είναι ανεξάντλητα

06.03.2021 | 08:12 Eνσωμάτωση

Ως θετικό σημάδι χαρακτήρισε την ύφεση 8,2% της ελληνικής οικονομίας για το 4ο τρίμηνο του 2020 ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Ναπολέων Μαραβέγιας, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», εξηγώντας ότι η οικονομία άντεξε.

«Καλύτερη κατάσταση από ότι φανταζόμασταν. Είχε εκτιμηθεί ύφεση πάνω από 10%. Αυτό είναι θετικό σημάδι. Άντεξε η ελληνική οικονομία, γιατί και οι παρεμβάσεις, οι ενέσεις του κράτους, ήταν αρκετά ικανοποιητικά για να συγκρατήσουν την ύφεση» σημείωσε.

Πρόσθεσε δε, ότι η ελληνική οικονομία τα πήγε καλύτερα από την ισπανική και την ιταλική, οι οποίες εμφάνισαν ύφεση της τάξης του 11% και του 9% αντίστοιχα.

«Το κράτος δαπάνησε 27 δις σε μέτρα στήριξης, έχει ακόμα δυνατότητες αλλά δεν είναι ανεξάντλητες. Το χρέος έφτασε 210% του ΑΕΠ και το ερώτημα είναι μετά την πανδημία τι θα γίνει. Υπάρχουν περιθώρια στήριξης των πληττόμενων, αλλά δεν είναι ανεξάντλητα περιθώρια» δήλωσε.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται εκατμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκμψης, κάτι που «θα μας ανακουφίση».

Τι γίνεται με την εστίαση
Την ελπίδα ότι εάν η οικονομία επανεκκινήσει στις 16 Μαρτίου, ένα μήνα αργότερα θα ανοίξει εκ νέου και η εστίαση, εξέφρασε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» o πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κούρεμα ή πάγωμα των ιδιωτικών χρεών.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 06/03/2021