Πολιτισμός

Ο Νίκος Λώρης αποκαλύπτει το παρασκήνιο πίσω από τις δύο μεγάλες συναυλίες των Πυξ Λαξ χωρίς τον Μάνο

28.02.2021 | 00:34 Eνσωμάτωση

Ο Μίμης (Δημήτρης Καλαντζής) από το ιστορικό συγκρότημα των Tsopana Rave εμφανίστηκε στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για να συμμετάσχει στο αφιέρωμα του Μάνου Ξυδού.

«Τον γνώρισα το 1997, όταν απολύθηκα από το στρατό και συνεργαστήκαμε όταν ήρθαν οι Πυξ Λαξ στο στούντιο που είχα και αγαπηθήκαμε σφόδρα. Όταν ταξιδέψαμε πρώτη φορά μαζί δεν ήξερα ότι φοβόταν τα αεροπλάνα. Φοβόταν όλα τα μέσα. Και τα αυτοκίνητα» ανέφερε ο Μίμης.

Ο ίδιος με το συγκρότημα ΕΓΩ είπε το «Μου το χα πει» από τους Tsopana Rave και το «Κάγκελα Παντού» του Τζίμη Πανούση, τραγούδι στο οποίο είχε κάνει την παραγωγή ο Μάνος Ξυδού.

Στην εκπομπή μίλησε και ένας άνθρωπος που γνωρίζει όσο κανείς τόσο τους Πυξ Λαξ όσο και την ελληνική μουσική.

Ο Νίκος Λώρης, διοργανωτής συναυλιών και ιδρυτής της Didi Music, μίλησε για τον Μάνο Ξυδού και τις μεγάλες συναυλίες των Πυξ Λαξ.

«Γνωρίστηκα την δεκαετία του ’80 όταν έκανε την μεγαλύτερη δισκογραφική του επιτυχία. Είχε μια ιδέα που ήταν αντικανονική. Ήθελε να βγάλει έναν παράνομο δίσκο με τα best των Iron Maiden χωρίς να πάρει την άδεια. Πρόλαβε να ενημερώσει μόνο τον μάνατζερ του γκρουπ και αυτό τον έσωσε. Ο δίσκος πούλησε εκατομμύρια και η ιδέα ήταν του Ξυδού».

«Ο Μάνος ως καλλιτέχνης έβλεπε την μουσική πολύ απλά. Ξεκινούσε με μια βασική νότα, αυτή που λένε τα παιδάκια, τη λα. Εκεί πάταγε ο Μάνος. Παρόλο που έχει γράψει στίχους όπως το “δεν θα δακρύσω πια για σένα’ ήταν το ακριβώς αντίθετο. Συνήθως είχε τις μαύρες του και πήγαινε σε ένα καμαράκι στους Αγίους Αναργύρους και εκεί έγραφε τα τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες» ανέφερε ο κ. Λώρης.

«Ήμασταν στο Ηράκλειο και λέω στον Μάνο έχω μια συγκλονιστική ιδέα για δύο μεγάλες συναυλίες των Πυξ Λαξ. Μια στο ΟΑΚΑ και μια Θεσσαλονίκη. Θα το κάνω μου είπε μόλις γυρίσω στην Αθήνα. Το είπε στον Μπάμπη και στον Φίλιππο και περιμέναμε να βρεθούμε να μιλήσουμε. Τελικά ο Μάνος έφυγε από τη ζωή και δεν συναντηθήκαμε ποτέ. Η ιστορία είναι γνωστή. Οι Πυξ Λαξ έπαιξαν χωρίς το Μάνο αλλά στη μνήμη του σε δύο συναυλίες και τα έσπασαν».

Videos & Απoσπάσματα από Σπίτι με το Mega - 28/02/2021