Κόσμος

Κινητό τηλέφωνο που κάνει τεστ κορωνοϊού δοκιμάζουν οι Γάλλοι

24.02.2021 | 13:31 Eνσωμάτωση

Μια επαναστατική ιδέα που θα μπορούσε να αλλάξει πολλά στη μάχη κατά της πανδημίας δοκιμάζουν Γάλλοι επιστήμονες, μετατρέποντας τα κινητά τηλέφωνα σε συσκευές που κάνουν τεστ κορωνοϊού. Ο χρήστης παίρνει μόνος του το δείγμα, το τοποθετεί στην ειδικά διαμορφωμένη συσκευή και βλέπει στην οθόνη αν είναι θετικός ή αρνητικός στον ιό.

Εκατοντάδες πράγματα κάνουμε καθημερινά με το κινητό μας τηλέφωνο. Σύντομα θα κάνουμε και τεστ για κορωνοϊό, σύμφωνα με τους Γάλλους επιστήμονες που δημιούργησαν αυτή τη συσκευή.

Μέσα σε μερικά λεπτά, ο χρήστης μπορεί, λαμβάνοντας ο ίδιος επίχρισμα, να τοποθετήσει το δικό του δείγμα στην ειδική ακίδα και μέσα από μία σειρά ηλεκτροχημικών αντιδράσεων, να δει στην οθόνη του τα αποτελέσματα για τα επίπεδα του ιικού του φορτίου.

Η καινοτόμος συσκευή, έχει ήδη δοκιμαστεί σε 300 άτομα με ποσοστό επιτυχίας άνω του 90%, ποσοστό εφάμιλλο των μοριακών τεστ, λένε οι εμπνευστές της συγκεκριμένης προσπάθειας. Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Λιλ, της Μασσαλίας και του Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας, αναμένεται να καταθέσουν άμεσα τα σχετικά έγγραφα για έγκριση, από τις αρμόδιες γαλλικές αρχές. Το κόστος του νέου τεστ δεν έχει ακόμη υπολογιστεί και θα εξαρτηθεί από τη βιομηχανική παραγωγή των αναλωσίμων, όπως λένε οι δημιουργοί του.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 24/02/2021