Κόσμος

Τα «αγκάθια» στην επαναπροσέγγιση ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ένωσης

21.02.2021 | 13:35

Με αισιοδοξία υποδέχτηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τις διαβεβαιώσεις Μπάιντεν για επαναπροσέγγιση Ευρώπης – ΗΠΑ.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα τονίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ειδικά όσον αφορά στη σκλήρυνση της στάσης της Ουάσιγκτον απέναντι σε Μόσχα και Πεκίνο.

Φαινομενικά οι Ευρωπαίοι δείχνουν ικανοποιημένοι για την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Ευρώπης αλλά στο παρασκήνιο παραμένουν ερωτηματικά.

Πρώτον, στον Μπάιντεν δεν αρέσει καθόλου το γερμανορωσικό φλέρτ ειδικά στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream2 που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μόνο στη Γερμανία. Το Βερολίνο πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Δεύτερον, η Γαλλία δεν βλέπει θετικά την εξάρτηση της Ευρώπης από το ΝΑΤΟ. Ο Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στη δική της άμυνα και να μην εξαρτάται 100% από το ΝΑΤΟ για να προστατεύει τα σύνορά της.

Τρίτον, η επιθετική ρητορική κατά της Κίνας φέρνει σε δύσκολη θέση τους Ευρωπαίους. Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη είναι πολλές και το τελευταίο που θέλουν οι Ευρωπαίοι είναι να γίνουν μπαλάκι στη σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας.

Τέλος σχετικά με Ελλάδα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπάιντεν ζήτησε από τους Ευρωπαίους να «καθησυχάσουν» την Τουρκία και να ρίξουν τους τόνους. Η επιστροφή της Άγκυρας στο δυτικό άρμα αποτελεί προτεραιότητα.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21/02/2021

Κόσμος