Υγεία

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε η έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού – Δ. Αναγνωστόπουλος στο MEGA για την πορεία των εμβολιασμών

21.02.2021 | 09:15 Eνσωμάτωση

Κλειστό είναι σήμερα το mega εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι, παρά την ανακοίνωση ότι θα λειτουργεί την Κυριακή προκειμένου να εμβολιαστούν όσοι έχασαν το ραντεβού τους λόγω της κακοκαιρίας.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, για όλα τα θέματα σχετικά με τον εμβολιασμό.

«Με βάση τις ανακοινώσεις που έχουν προηγηθεί, για όλα τα χαμένα ραντεβού θα υπήρχε αναπλήρωση την Κυριακή για όσους έκαναν το εμβόλιο της Pfizer, αλλά για το mega εμβολιαστικό κέντρο και για αυτούς που κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, θα γίνει ο επαναπρογραμματισμός εντός της εβδομάδας που έρχεται. Έχει ανακοινωθεί ότι θα σταλεί sms για το θέμα του επαναπρογραμματισμού, το οποίο θα λάβουν τρεις ημέρες πριν την ημέρα του νέου ραντεβού τους», είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Μένοντας στο θέμα των εμβολιασμών που δεν έγιναν λόγω της κακοκαιρίας, ο ίδιος είπε ότι «Μέχρι στιγμής έχουμε κινηθεί στο να μην πάει ούτε μία δόση χαμένη. Υπήρξαν εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες, έγιναν εμβολιασμοί σε ειδικές ομάδες και μπορέσαμε να μην έχουμε χαμένες δόσεις. Έγιναν εμβολιασμοί και σε ανθρώπους που ήταν σε φυλακές. Κλείνουμε τα ραντεβού όταν έχουμε τα εμβόλια, την πρώτη και τη δεύτερη δόση. Όσα περισσότερα εμβόλια έχουμε, τόσα περισσότερα ραντεβού μπορούμε να κλείσουμε».

«Σήμερα εμβολιάζονται όσοι είναι άνω των 75 ετών, και όσοι είναι 60-64 ετών. Δεν χάνει κανείς τη σειρά του επειδή δεν έχει κλείσει ραντεβού», σημείωσε ακόμα ο κ. Αναγνωστόπουλος.

«Όποιος είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβει μήνυμα από το 13034, θα επιβεβαιώσει το ραντεβού απαντώντας στο μήνυμα αυτό. Αν κάποιος τύχει και δεν πάρει το μήνυμα, μπορεί να μπει στο emvolio.gov.gr να δει το προτεινόμενο ραντεβού, και να το επιβεβαιώσει, ή να το αλλάξει», εξήγησε ο ίδιος.

«Για να αλλάξει κάποιος το ραντεβού μπορεί να πάει στο ΚΕΠ ή στο φαρμακείο, και πρέπει να έχει μαζί του το ΑΜΚΑ του. Για να εμβολιαστεί πρέπει να έχει μαζί την ταυτότητά του, τον ΑΜΚΑ του και τον κωδικό που έχει από όταν έχει κλείσει το ραντεβού του», είπε ακόμα ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Ξεκίνησε η έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού

«Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού χρειάζονται κωδικοί Taxisnet και το ΑΜΚΑ του. Μπορεί κάποιος να μπει στο emvolio.gov.gr, και αφού δώσει τους κωδικούς και πιστοποιηθεί ότι όντως έχει εμβολιαστεί με την πρώτη και δεύτερη δόση, μπορεί να πάρει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Είναι μια ιατρική βεβαίωση και έχει τα στοιχεία του πολίτη, το ΑΜΚΑ του, και τις ημερομηνίες εμβολιασμού του. Έχει μια ψηφιακή σφραγίδα και έναν κωδικό επιβεβαίωσης και δεν μπορεί να παραχαραχτεί», ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Αναφορικά με το αν αυτό το πιστοποιητικό θα χρησιμοποιηθεί και ως ταξιδιωτικό έγγραφο, για ελεύθερη μετακίνηση, ο ίδιος είπε ότι «Η κυβέρνηση έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για τη χρήση ενός τέτοιου πιστοποιητικού σε ευρωπαϊκό  επίπεδο. Είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συνολική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση στο θέμα αυτό».

«Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας πάνε πολύ καλά, και έχουμε προσεγγίσει τους 700.000 εμβολιασμούς. Γίνονται περίπου 30.000 εμβολιασμοί την ημέρα. Μακάρι να είχαμε περισσότερα εμβόλια και να έχουμε κλείσει και περισσότερα ραντεβού για εμβολιασμό», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 21/02/2021