Ελλάδα

Δημήτρης Λιγνάδης: Με χειροπέδες στον εισαγγελέα – Οι εξελίξεις στην υπόθεση

21.02.2021 | 20:13 Eνσωμάτωση

Με χειροπέδες στα χέρια ο Δημήτρης Λιγνάδης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Ντυμένος στα μαύρα, με χαμηλωμένο βλέμμα βγήκε από το γραφείο της ανακρίτριας, όπου λίγη ώρα πριν είχε λάβει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί σε τρία 24ωρα.

Χωρίς να πει λέξη και ρίχνοντας μόνο ένα φευγαλέο αλλά διαπεραστικό βλέμμα στους δημοσιογράφους, ο Δημήτρης Λιγνάδης αποχωρεί από το κτίριο 10 των δικαστηρίων της πρώην σχολής Ευελπίδων, συνοδεία αστυνομικών.

Κρίσιμη απολογία την Τετάρτη

Τα επόμενα 24ώρα και μέχρι την απολογία του την προσεχή Τετάρτη, θα παραμείνει κρατούμενος στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών.

Εκεί, στον έβδομο όροφο, ο σκηνοθέτης, παρέα με ένα βιβλίο, κρατείται μόνος του σε ένα κελί για λόγους ασφαλείας, συνεργάζεται με τις Αρχές και περιμένει την ημέρα της απολογίας του.

Λίγο πριν τις δέκα το πρωί, ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης οδηγήθηκε στο κτίριο 10 των πρώην δικαστηρίων της Ευέλπιδων.

Μετά από σύντομη παραμονή στο γραφείο της ανακρίτριας ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκείμενου να απολογηθεί σε τρία 24ώρα.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει βαρύτατη. Βιασμός κατά συρροή.

Κατηγορείται για δύο βιασμούς

Το κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, αφορά αυτήν τη στιγμή, δύο πράξεις βιασμού:

 • Το 2010, ένας 14χρόνος τότε, 25 ετών σήμερα, καταγγέλλει πως βιάστηκε από τον ηθοποιό – σκηνοθέτη
 • Πέντε χρόνια μετά, το 2015, ένας έφηβος, λίγο πριν κλείσει τα 18, καταγγέλλει πως έπεσε και αυτός θύμα και υπέστη βιασμό από τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων που του αποδίδονται και το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων και όχι ο κίνδυνος διαφυγής του, οδήγησαν τις δικαστικές αρχές να δώσουν εντολή για τη σύλληψή του.

Στο ένταλμα αναφέρονται οκτώ λόγοι που αφορούν κυρίως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκληματικής δράσης που αποδίδεται στον ηθοποιό – σκηνοθέτη από πραγματικά περιστατικά, αλλά και το εξακολουθητικό της πράξης του βιασμού:

 • Σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή
 • Ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία θυμάτων
 • Μεθοδική και συστηματική προσέγγιση ανήλικων αγοριών
 • Καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης
 • Εκμετάλλευση επαγγελματικής ιδιότητάς του
 • Άσκηση βίας ή οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας
 • Εμμονή και εγκληματική ροπή για πολλά έτη
 • Κυρίως αλλοδαποί οι ανήλικοι παθόντες
 • Σοβαρές ενδείξεις ότι έχει σχεδιάσει και άλλα παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.

Ωστόσο, μέχρι κι αυτήν τη στιγμή, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αρνείται τις κατηγορίες.

Λίγο πριν τη σύλληψή του, ο Δημήτρης Λιγνάδης μίλησε στο MEGA, λέγοντας πως εάν κληθεί από τις αρμόδιες Αρχές θα παρουσιαστεί.

«Δεν έχω ιδέα»

Ο γνωστός σκηνοθέτης ακόμα και τώρα μετά τη σύλληψη, σύμφωνα με πληροφορίες, λέει στους δικούς του ανθρώπους πως δεν γνωρίζει τίποτα για τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Τις επόμενες ημέρες, μαζί με το δικηγόρο του, Νίκο Γεωργουλέα, θα μελετήσει τη δικογραφία και θα αποφασίσει την στάση που θα τηρήσει ενώπιον της ανακρίτριας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως θα δει και φωτογραφίες των φερόμενων ως θυμάτων προκειμένου να πει αν τους αναγνωρίζει.

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του την προσεχή Τετάρτη, ανακρίτρια και εισαγγελέας θα αποφασίσουν την περαιτέρω ποινική του μεταχείριση, εάν δηλαδή θα προφυλακιστεί ή όχι.

Μέχρι τότε ωστόσο δεν αποκλείονται και νέες καταγγελίες, για την αθέατη, πίσω από τις κουρτίνες και τα φώτα, ζωή και δράση του.

Η κατάθεση που «έκαψε» τον Λιγνάδη

Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως για τη 40χρονη γυναίκα που κατήγγελλε τον σκηνοθέτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 40χρονη ήταν ζευγάρι μέχρι και το 2017 με τον σκηνοθέτη, ενώ το 2016 η γυναίκα άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι οι ανήλικοι που μπαινοέβγαιναν στο σπίτι, δεν έρχονταν για εκπαιδευτικούς λόγους.

Μάλιστα, όταν απείλησε τον Δημήτρη Λιγνάδη ότι θα τον καταγγείλει στην αστυνομία, της είπε: «αν τολμήσεις να μιλήσεις θα πάρω όπλο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα».

Η γυναίκα, φοβούμενη για τη ζωή της, εγκατέλειψε τον σκηνοθέτη και πριν από λίγες μέρες κατέθεσε εναντίον του.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 21/02/2021