Πολιτική

Τουρκία: Τι επιδιώκει με την έξοδο του «Τσεσμέ» στο Αιγαίο; Συρίγος – Μάζης απαντούν στο MEGA

20.02.2021 | 09:38 Eνσωμάτωση

Τη σημειολογία της εξόδου του τουρκικού πλοίου «Τσεσμέ» στο Αιγαίο για έρευνες και τις επιδιώξεις της Άγκυρας ανέλυσαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος και Καθηγητής Γεωπολιτικής, Γιάννης Μάζης.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, η Τουρκία ενοχλείται από τις διερευνητικές και επιδιώκει να αλλάξει τον χαρακτήρα τους. «Είδαν ότι σε 61 γύρους δεν πέτυχαν τίποτα και προσπαθούν να το κάνουν στον 62ο γυρο».

Σε ότι αφορά στο «Τσεσμέ», σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ωκεανογραφικό σκάφος, το οποίο αναμένεται να κάνει έρευνες στα ύδατα, δηλαδή πάνω από το βυθό της θάλασσας που είναι η υφαλοκρηπίδα.

«Τυπικά δεν υπάρχει παραβίαση. Μπορεί να θεωρηθεί πρόκληση, ως προς την περιοχή που επέλεξαν. Αλλά σαφώς έχουν δικαίωμα να κάνουν έρευνα στις ανοιχτές θάλασσες. Το κάνουν για να προκαλέσουν, όχι για να αποτυπώσουν στην υφαλοκρηπίδα» επισήμανε.

Αποτροπή με απειλή βύθισης
Παράνομη έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από τουρκικό πολεμικό πλοίο χαρακτήρισε τις ενέργειες που σκοπεύει να κάνει το «Τσεσμέ» ο Γιάννης Μάζης.

Γι’ αυτό, ο καθηγητής, ζήτησε να απευθύνει η Αθήνα «προειδοποίηση βύθισης» προς την Άγκυρα ως αποτρεπτική κίνηση.

«Αν είχαμε επεκτείνει στα 12 τα ναυτικά μας μίλια στο Αιγαίο δεν θα κάναμε σήμερα τη συζήτηση που κάνουμε» δήλωσε, εκτιμώντας ότι η Τουρκία επιδιώκει να προσθέσει στο τραπέζι των διερευνητικών «τα τετελεσμένα που θα δημιουργήσει το ‘’Τσεσμέ».

ΑΕΙ
Μέσω τηλεκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν οι διαλέξεις του εαρινού εξαμήνου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τον Άγγελο Συρίγο. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας, μέχρι την Δευτέρα θα έχει ανακοινωθεί και επίσημα η σχετική απόφαση.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 20/02/2021