Κόσμος

Προσεδαφίζεται απόψε η «επιμονή» στον κόκκινο πλανήτη

18.02.2021 | 13:34 Eνσωμάτωση

Ένα σημαντικό βήμα στην εξερεύνηση του διαστήματος θα κάνει απόψε η ΝΑΣΑ με την προσεδάφιση του οχήματος «Επιμονή» στον πλανήτη Άρη. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι από τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει η αποστολή θα δοθεί απάντηση στο ερώτημα αν υπήρξε ζωή στον κόκκινο πλανήτη.

Η στιγμή της αλήθειας για την διαστημική αποστολή με το κωδικό όνομα «Επιμονή» έχει φτάσει για τη Nasa αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Μετά από 7 μήνες και περισσότερα από 470 εκατομμύρια χιλιόμετρα, το όχημα των Αμερικανών επιστημόνων λίγο μετά τις 9 το βράδυ, θα περάσει έναν επτάλεπτο «εφιάλτη» μέχρι οι τροχοί του να ακουμπήσουν τον κόκκινο πλανήτη.

Σημείο προσεδάφισης ο κρατήρας Τζέζιρο, ένα σημείο που καμία αποστολή στο παρελθόν δεν έχει επιχειρήσει να προσεγγίσει. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο Τζέζιρο ήταν κάποτε λίμνη.

Το εξάτροχο όχημα της Nasa είναι κυριολεκτικά ένας τόνος τεχνολογίας αιχμής. Η «Επιμονή» είναι εξοπλισμένη για πρώτη φορά με μικρόφωνα που θα μεταφέρουν πίσω στην γη τους ήχους από την επιφάνεια του Άρη. Διαθέτει επίσης ειδικό τρυπάνι το οποίο θα συλλέξει δείγματα από μικρό βάθος.

Στον Άρη η αμερικανική αποστολή δεν θα είναι μόνη. Εδώ και δύο ημέρες σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη βρίσκεται η πρώτη κινεζική αποστολή Τιανβέν 1 που στόχο έχει επίσης την αποκρυπτογράφηση των μυστηρίων του πλανήτη.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 18/02/2021