Ελλάδα

Υπάρχει σύνδεση του κοροναϊού με το σύνδρομο Guillain – Barré;

16.02.2021 | 17:00 Eνσωμάτωση

Με αδυναμία στα κάτω άκρα νοσηλεύεται γιατρός της Κέρκυρας, ο οποίος έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού.

Μιλώντας στο MEGA, o Γιώργος Τσιβγούλης, καθηγητής νευρολογίας και διευθυντής β’ νευρολογικής κλινικής ΕΚΠΑ, είπε ότι είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί αν πρόκειται απλά για μια αδυναμία, δηλαδή μια μυαλγία που είναι φυσική μετά το εμβόλιο ή αν ο ασθενής δεν μπορεί να κουνήσει καθόλου

Πάντως, το ρίγος που χαρακτήρισε ο γιατρός στην Κέρκυρα δεν είναι χαρακτηριστικό για το σύνδρομο Guillain – Barré.

Γενικότερα, όπως και στην περίπτωση της νοσοκόμας από την Κέρκυρα, δεν έχει τεκμηριωθεί για τη νοσοκόμα αν πράγματι νόσησε με το σύνδρομο αυτό.

Σύμφωνα με υπό δημοσίευση ελληνική μελέτη, στην οποία συμμετέχουν οι κ. Τσιοδρας, Βασιλακόπουλος και ο ίδιος ο κ. Τσιβγούλης, φαίνεται πως υπάρχει συσχέτιση της μόλυνσης με κοροναϊό και του συνδρόμου Guillain – Barré. Οι έλληνες επιστήμονες, μελετώντας παγκόσμια δεδομένα, βρήκαν ότι ανά 100.000 ασθενείς με κοροναϊό 15 εμφάνισαν το σύνδρομο αυτό.

Πρόκειται για ποσοστό 8% πάνω από το κανονικό. Έχει ήδη αποδειχθεί ότι ο SARS-CoV-2 επιδρά στο νευρολογικό σύστημα, όπως κάνουν και άλλοι κοροναϊοί.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 16/02/2021