Ελλάδα

Ιστορικός χιονιάς «σαρώνει» την Αττική – Νύχτα εφιάλτης για τα Β. Προάστια

16.02.2021 | 16:40 Eνσωμάτωση

Από το χιονισμένο μέγαρο του ΟΤΕ και το ΟΑΚΑ, μέχρι το δαχτυλίδι της Κηφισίας… Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές, αλλά και τα προβλήματα μεγάλα σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από το drone που αποκαλύπτουν την επέλαση της Μήδειας στα Βόρεια Προάστια.

Από το χιονισμένο μέγαρο του ΟΤΕ και το ΟΑΚΑ μέχρι το δαχτυλίδι της Κηφισίας… Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές, αλλά και τα προβλήματα μεγάλα.

Τεράστιοι κορμοί δέντρων καταπλάκωσαν αμάξια και ξήλωσαν καλώδια της ΔΕΗ.

Η Δροσιά έχει βυθιστεί στο σκοτάδι με τους κατοίκους της περιοχής να δοκιμάζονται για δεύτερο 24ωρο.

«Προσπαθούμε να έρθουμε σ’ επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ είναι συνεχώς κατειλημμένες οι γραμμές. Δεν έχουν όλα τα σπίτια τζάκι, εμείς δεν έχουμε τζάκι δεν μπορούμε να ζεσταθούμε. Μόνο με κουβέρτες, παπλώματα.»

Με φτυάρια επιχειρούν να ξεθάψουν τα αυτοκίνητα κάτω από το χιόνι… Δρόμοι είναι αποκλεισμένοι από πεσμένους κορμούς δέντρων… Ενώ τα γκρέιντερ δίνουν τιτάνια μάχη να κρατήσουν ανοιχτούς τους κεντρικούς δρόμους.

Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος καταγράφονται από το πρωί και στην Πεντέλη.

«Έχουν πέσει στην περιοχή πάνω από 25 δέντρα το πρωί, από τα ξημερώματα. Είναι οι άνθρωποι του δήμου τα συνεργεία μας έξω και προσπαθούν ν’ αποκαταστήσουν οποιεσδήποτε ζημιές.»

Ολονύχτια ήταν η μάχη που έδιναν τα συνεργεία του δήμου Διονύσου για ν’ αποκαταστήσουν τις βλάβες καθώς χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση έχει μείνει ολόκληρη η περιοχή.

Στην περιοχή του Διονύσου δεν σταμάτησε να χιονίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με το θερμόμετρο να είναι σταθερό υπό του μηδενός. Την ίδια ώρα, μηχάνημα του δήμου ήταν συνεχώς σε επιφυλακή.

Ωστόσο, όσο περνούσε η ώρα το χιόνι πύκνωνε καθιστώντας την οδήγηση ιδιαίτερα επικίνδυνη…

Η ορατότητα στα βόρεια προάστια είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τρακαρίσματα. Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα.

Στα λευκά ντύθηκε και η Κηφισιά με τους δημότες να βγαίνουν έξω για να παίξουν με το χιόνι.

Ενώ, ουρές σχηματίστηκαν έξω από το μοναδικό καφέ που κατάφερε ν’ ανοίξει στο κέντρο της Κηφισιάς.

Χωρίς ρεύμα και νερό έχουν μείνει πολλά νοικοκυριά στον δήμο Αγίας Παρασκευής.

«Το νερό είναι από χτες το βράδυ στις 8:30-9:00. Τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν νερό πλέον. Και περισσότερο το ρεύμα γιατί υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι μεγάλοι σε ηλικία και κάποιοι οι οποίοι παίρνουν τηλέφωνο γιατί παίρνουν οξυγόνα. Εγώ ζω από το ’75 στην Αγία Παρασκευή, 30 πόντους χιόνι που έχει αυτή τη στιγμή δεν το έχω ξαναδεί ποτέ.»

Κλειστή από χτες βράδυ είναι η εθνική οδός Αθηνών Λαμίας, από τη γέφυρα Καλυφτάκη στην Κηφισιά μέχρι τη Λαμία. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από τα διόδια αφιδνών.

Χάος με την ηλεκτροδότηση λόγω της «Μήδειας» 

Στη συμβολή των οδών Πηγής και Καλλιρόης, στην Άνοιξη, βρέθηκε η κάμερα του MEGA. Από το χιονί έχουν πέσει πολλά δέντρα με αποτέλεσμα προβλήματα σε καλώδια της Αττικής.  Το χιόνι έχει φτάσει ως τους 50 πόντους με αποτέλεσμα το σημείο αν είναι απροσπέλαστο. Οι κάτοικοι ανησυχούν ότι θα αναγκαστούν να περάσουν ακόμα ένα βράδυ χωρίς ρεύμα.

Κλειστή η εθνική από την Καλυφτάκη και πάνω

Κλειστή είναι από χθες η εθνική οδός Αθηνών- Λαμίας, από το ύψος της Γέφυρας Καλυφτάκη στην Κηφισιά μέχρι τη Λαμία. Το σχέδιο για να ανοίξει σε λίγες ώρες, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα επανεξετάζεται ανά ώρα. Ενδεχομένως να μην ανοίξει η Εθνική στις 19:00 θα εξαρτηθείς από την κατάσταση της κακοκαιρίας. To οδόστρωμα είναι καθαρό, αλλά η χιονόπτωση συνεχίζεται.

«Αγώνας» να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι προς τα νοσοκομεία

Συνεχίζεται η πυκνή χιονόπτωση στην Παλαιά Πεντέλη. Μηχανήματα προχωρούν σε διαπλάτυνση δρόμων ώστε να έρθουν τα φορτηγά με το αλάτι. Προσπάθεια γίνεται να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι που οδηγούν σε νοσοκομεία. Ήδη έχουν καταναλωθεί πάνω από 200 τόνοι αλάτι, κι έρχονται ακόμα 150 λένε οι ειδικοί.Πάνω από 150 δέντρα έχουν πέσει, πολλά εξ’ αυτών πάνω σε καλώδια που δημιουργούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Άνοιξε η Βασ. Σοφίας

Λίγα λεπτά μετά τις 16:00 άνοιξε το ένα ρεύμα της Βασ. Σοφίας, αυτό της καθόδου. Το βάρος από το χιονί πάνω στα δέντρα, οδήγησαν σε κατάρρευση. Πυροσβεστική, κι εργαζόμενοι του Δήμου κατάφεραν να κόψουν τον κορμό ώστε να καταφέρουν να το απομακρύνουν και να ελευθερωθεί η κυκλοφορία.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 16/02/2021