Οικονομία

Τι ισχύει για ενοίκια, επίδομα επιστημόνων, επιταγές – Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

14.02.2021 | 08:02 Eνσωμάτωση

Για όλες τις οικονομικές εξελίξεις  μίλησαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» η φοροτεχνικός Σάντρα Γερράγγελου, η δικηγόρος και εργατολόγος, Άσπα Παπαθανασοπούλου, η δικηγόρος, Αριάδνη Νούκα και ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

Σύμφωνα με την κυρία Νούκα, τρίμηνη απαλλαγή ενοικίου στο 100% θα έχουν όλες οι κλειστές επιχειρήσεις με κρατική απόφαση. Οι ιδιοκτήτες θα λάβουν το 80% του ενοικίου για ιδιώτες και το 60% για νομικά πρόσωπα, τα οποία είναι αφορολόγητα.

Οι δηλώσεις των ιδιοκτητών θα γίνουν εντός της βδομάδας και οι πληρωμές θα ξεκινήσουν αρχές Μαρτίου.

Οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι δικαιούνται έκπτωση ενοικίου κατά 40% και οι ιδιοκτήτες επιστροφή του 50% των απωλειών τους.

Για το επίδομα επιστημόνων η κυρία Παπαθανασοπούλου εξήγησε πως αύριο, 15/2,  λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων. Η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 2 Μαρτίου. Τα κριτήρια είναι το οικογενειακό εισόδημα και η μείωση του τζίρου.

Η κυρία Νούκα μίλησε και για τα voucher των 200 ευρώ που θα δοθούν σε 560.000 νέους δικαιούχους, μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές έως 24 ετών. Τα κριτήρια είναι εισοδηματικά.

Για τις επιταγές εξήγησε πως υπάρχει αναστολή στην πληρωμή των επιταγών, που πρέπει να δηλωθεί μέχρι 22/2.

Σύμφωνα με τον κ. Καφούνη για να ανοίξει το λιανεμπόριο πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και να υπάρξει σωστή αστυνόμευση. «Χρειάζεται στήριξη, στήριξη, στήριξη», είπε χαρακτηριστικά.

Με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, το lockdown θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, κατά συνέπεια η αγορά θα ανοίξει την 1η Μαρτίου, υποστήριξε ο κ. Καφούνης και τόνισε πως όταν έρθει εκείνη η ώρα θα πρέπει να έχουμε καθεστώς με χαμηλότερες δαπάνες για όλες τις επιχειρήσεις και επιδότηση εργασίας.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 14/02/2021