Υγεία

Πανδημία: Πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα; – Καπραβέλος και Γκίκας απαντούν στο MEGA

14.02.2021 | 08:44 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ», Νίκος Καπραβέλος και ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γκίκας για την πορεία της πανδημίας και την αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, το ιικό φορτίο στα λύματα βρίσκεται στα επίπεδα Οκτωβρίου. Τα στοιχεία αυτή τη στιγμή δείχνουν μη πίεση στο σύστημα υγείας που είναι κρίσιμος παράγοντας. Με αυτά τα δεδομένα, «έχουμε δυνατότητες να αντιμετωπίσουμε τις υγειονομικές ανάγκες», υποστήριξε.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γίνει πριν από ένα ολικό Lockdown, είναι να σπάσει η αλυσίδα της διασποράς με την επιβολή επιπλέον μέτρων. Ένα εξ αυτών είναι το κλείσιμο των σχολείων, τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

«Δεν είμαστε καλοί στο να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες», είπε και πρόσθεσε πως γι’ αυτό πρέπει να πάρουμε και άλλα μέτρα.

Από την πλευρά του ο κ. Γκίκας υποστήριξε πως το lockdown δύο εβδομάδων που έχει επιβληθεί δεν ισχύει, δεν είναι εφικτό. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες να σταθεροποιηθούν τα κρούσματα και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και να πάμε σε ένα καλύτερο πεδίο ώστε να γίνουν στη συνέχεια κινήσεις για τη βελτίωση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Σε σχέση με τον Νοέμβριο ,η κατάσταση είναι πιο χαλαρή, υποστήριξε. Υπάρχει πίεση σε 10 περιοχές της χώρας, όμως στις υπόλοιπες υπάρχει μια μικρή άνεση αναμονής για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Εκθετική αύξηση δεν υπάρχει πουθενά στη χώρα αυτή τη στιγμή», τόνισε κλείνοντας.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 14/02/2021