Ελλάδα

Τι ισχύει από Δευτέρα 15/02 με τις βεβαιώσεις μετακίνησης για τους εργαζόμενους

12.02.2021 | 08:23 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Θεόδωρος Χρονόπουλος, αναφορικά με το τι ισχύει πλέον με τις βεβαιώσεις μετακίνησης για τους εργαζόμενους, και τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να φέρουν μαζί τους σε περίπτωση ελέγχου.

Ειδικότερα από την Κυριακή το βράδυ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα αλλάξει η δήλωση υποβολής των εργοδοτών για βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων, καθώς πλέον οι εργοδότες θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν τον εργαζόμενο σε αναστολή ή σε τηλεργασία. Παράλληλα θα υπάρχει on line έλεγχος των εργαζομένων που κυκλοφορούν, και κατά τον έλεγχο κυκλοφορίας θα μπορεί να εντοπιστεί εάν ο εργαζόμενος εργάζεται ή όχι, έχει δηλωθεί σε αναστολή ή σε τηλεργασία.

«Για το καθεστώς αναστολής ή τηλεργασίας, παύει να ισχύει η βεβαίωση μετακίνησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μετακίνηση γίνεται με τις έξι επιλογές που μας δίνει το σύστημα SMS. Θα γίνουν πολλοί έλεγχοι με μικτά κλιμάκια με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και την Αρχή Διαφάνειας. Θα ψάχνουν στα μητρώα των εργαζομένων. Κυρίως σε εταιρίες θα γίνουν οι έλεγχοι αυτοί, σε χώρους εργασίας. Και υπάρχουν και ηλεκτρονικά συστήματα ώστε να έχουμε ενημέρωση και εμείς για το καθεστώς εργασίας του εκάστοτε εργαζόμενου», είπε ο κ. Χρονόπουλος.

Στον Κηφισό, ωστόσο, όπως διαπίστωσε η κάμερα του MEGA που βρέθηκε στο σημείο, η κίνηση και σήμερα το πρωί είναι αρκετά πυκνή. «Είχαμε μείωση περίπου 10% στην κίνηση με το νέο lockdown», ανέφερε ο κ. Χρονόπουλος.

«Σίγουρα είναι δύσκολη δουλειά, αλλά να γνωρίζει ο κόσμος, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ψεύτικη βεβαίωση, θα έρθουν αντιμέτωποι με ποινικά αδικήματα. Οι έλεγχοι είναι γρήγοροι, και σίγουρα υπάρχει δυσκολία ειδικά το πρωί και το μεσημέρι. Τις απογευματινές και τις νυχτερινές ώρες οι έλεγχοι είναι πιο ενδελεχείς», σημείωσε ο ίδιος.

«Οτιδήποτε καινούργιο αντιμετωπίζει δυσκολίες. Γίνονται καθημερινά συσκέψεις ώστε να γίνουν τυχόν διορθώσεις ώστε να γίνει και πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική η δουλειά μας. Από Δευτέρα τα χαρτιά μετακίνησης για όσους εργάζονται πρέπει να αλλάξουν», τόνισε ο κ. Χρονόπουλος.

«Το σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ένα αντίγραφο από το Taxisnet, μαζί με τη βεβαίωση τύπου Α», είπε ο ίδιος σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 12/02/2021