Υγεία

Αυστηρό lockdown από αύριο στην Αττική: Η Μ. Παγώνη στο MEGA

10.02.2021 | 10:59 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «Πάμε Δανάη!» μίλησε σήμερα η λοιμωξιολόγος και πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, μετά και την απόφαση για νέο αυστηρό lockdown στην Αττική.

«Έχουμε δρόμο ακόμα, πολύ. Στόχος μας είναι να γίνουν γρήγορα τα εμβόλια ώστε τέλος του Ιουνίου να έχουμε ένα 60% που να έχει εμβολιαστεί, ώστε να μειωθούν τα μέτρα, να ανοίξει η οικονομία και τα μαγαζιά, αλλά και η εστίαση. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Πρέπει να βγούμε από αυτή την ιστορία το συντομότερο, και για να βγούμε πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. Λύση άλλη δεν υπάρχει», τόνισε η κ. Παγώνη.

Μιλώντας για τις μεταλλάξεις και το κατά πόσο αντιμετωπίζονται από τα εμβόλια, η ίδια είπε ότι «Για τη μετάλλαξη της Μ. Βρετανίας δεν υπάρχει πρόβλημα με τα εμβόλια. Για τα μεταλλαγμένα στελέχη της νοτίου Αφρικής, μέχρι τώρα δεν έχουμε στοιχεία ότι δεν αντιμετωπίζονται από τα εμβόλια. Όσο εμβολιαζόμαστε, τόσο έχουμε λιγότερα κρούσματα και μειώνεται ο ιός, αλλά και οι μεταλλάξεις».

«Σε κάθε εμβολιασμό υπάρχουν και παρενέργειες. Δεν είναι άγνωστο αυτό. Αλλά μέχρι τώρα οι παρενέργειες που είχαν κάποιοι συνάνθρωποί μας ήταν αντιμετωπίσιμες. Για αυτό πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε, προσπαθούμε να πείσουμε και όσους είναι αντίθετοι, γιατί έτσι θα προφυλάξουν πέρα από τον εαυτό τους, την οικογένειά τους, και τους γύρω τους», συνέχισε η κ. Παγώνη.

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά, είπε ότι «Ποτέ δεν είπαμε ότι ο ιός δεν προσβάλει τις μικρές ηλικίες. Απλά οι μικρές ηλικίες περνούν τον ιό με πιο ελαφριά συμπτώματα. Επίσης οι μικρές ηλικίες μεταδίδουν τον ιό. Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά έχει φτάσει στο 11%. Συνήθως είναι ο μεταλλαγμένος ιός που έχει προσβάλει τα παιδιά, η μετάλλαξη της Μ. Βρετανίας. Για αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται όλοι, αρκεί να έχουν και τα εμβόλια».

«Στην Αττική έχει καλυφθεί το 72% των ΜΕΘ. Μπορεί σε 3-4 μέρες τα κρεβάτια που έχουν μείνει να καλυφθούν. Για αυτό, και σωστά, έγινε και το lockdown. Είναι φοβερό για την οικονομία και το καταλαβαίνουμε όλοι. Αλλά δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά την κατάσταση. Καλοκαίρι ελπίζω να κάνουμε, αν πετύχουμε τον εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού ως τον Ιούνιο», κατέληξε η κ. Παγώνη.

Videos & Απoσπάσματα από Πάμε Δανάη! - 10/02/2021