Ελλάδα

Blackout: Μαρτυρία ανθρώπου που δούλευε στους μετασχηματιστές υψηλής τάσης

09.02.2021 | 06:24

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, συνταξιούχος τεχνικός της ΔΕΗ που δούλευε στους μετασχηματιστές υψηλής τάσης, αναφορικά με το blackout που δημιουργήθηκε την Κυριακή από την πυρκαγιά στον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Ασπρόπυργο.

«Επειδή 32 χρόνια εργαζόμουν στις κατασκευές των έργων μεταφοράς και δη στους υποσταθμούς και στα κέντρα υπερυψηλής τάσης, πρέπει να σας πω, ότι για την έκρηξη πρέπει να έχουμε επαρκή στοιχεία. Αυτό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Προφανώς λόγω βραχυκυκλώματος έγινε η έκρηξη. Το συγκεκριμένο έργο στην Κουμουνδούρου κατασκευάστηκε την περίοδο ‘71-‘73 και τοποθετήθηκαν 4 μετασχηματιστές. Ο εξοπλισμός του ΚΥΤ είναι πάνω από 35 χρόνια. Όλα έχουν κάποια διάρκεια ζωής, όσο και καλή συντήρηση να γίνεται, δεν μπορούν να λειτουργούν για πάντα», είπε ο κ. Διαμαντόπουλος.

«Το λάδι το συγκεκριμένο μπορεί να μην είναι τοξικό. Υπάρχουν όμως λάδια που φοράμε στους πυκνωτές πχ, που είναι και τοξικά και καρκινογόνα. Δίπλα από τους αυτομετασχηματιστές υπάρχουν και οι διακόπτες που λειτουργούν με αέριο για τη λειτουργία τους», συνέχισε ο ίδιος.

«Αναμένονται υλικά το πρώτο τρίμηνο του 2021 για να γίνουν αντικαταστάσεις», κατέληξε ο κ. Διαμαντόπουλος.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 09/02/2021

Ελλάδα