Οικονομία

Έρχονται νέα μέτρα ενίσχυσης των κλειστών επιχειρήσεων

08.02.2021 | 08:13 Eνσωμάτωση

Στα μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας αναφέρθηκαν ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής και η οικονομική συντάκτρια των «Νέων» Μαρία Βουργάνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να εξειδικεύσει τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων της εστίασης και του τουρισμού που παραμένουν κλειστές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μεταξύ αυτών θα είναι η παράταση των μηδενικών ενοικίων για τους επιχειρηματίες και η καταβολή του 80% στους ιδιοκτήτες από το κράτος, η παράταση των αναστολών για τον Μάρτιο. Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει και νέο πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η 6η κατά σειρά, όπως και ένα πρόγραμμα επιδότησης των πάγιων δαπανών για τις κλειστές επιχειρήσεις.

Όπως τόνισε ο κ. Παντελής, οι επιχειρηματίες της εστίασης ζητούν να ενταχθούν οι επιχείρησεις τους σε καθεστώς υπερμειωμένου ΦΠΑ (6%). «Το κόστος από την αλλαγή αυτή για το Δημόσιο αναμένεται στα 175 εκατ. ευρώ, όμως θα πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι η εστίαση δεν λειτουργεί καθόλου αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε ο Παναγιώτης Παντελής, συμπληρώνοντας πως οι επιχειρηματίες έχουν ήδη συσσωρευμένες υποχρεώσεις από το 2020 που θα πρέπει να καλύψουν έως τον Απρίλιο του 2021.

Η Μαρία Βουργάνα υπογράμμισε πως οι αναστολές είναι πιθανόν να συνεχιστούν μέχρι και τον Ιούνιο, δίνοντας μια ευκαιρία στις επιχειρήσεις να ανακάμψουν, ενώ επανέλαβε τις προειδοποιήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ προς τις κυβερνήσεις για τις ρυθμίσεις των χρεών της πανδημίας. Όπως συμπλήρωσε η οικονομική συντάκτρια των «Νέων», το μηνιαίο κόστος της πανδημίας στον Προϋπολογισμό ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα όλες οι προβλέψεις του Νοεμβρίου να έχουν ουσιαστικά «ακυρωθεί».

Παράλληλα, μείωση αναμένεται στο ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στον επόμενο ΕΝΦΙΑ, καθώς θα υπάρξει μείωση των συντελεστών, ένταξη 3.300 περιοχών στις αντικειμενικές ζώνες, ενώ θα υπάρξει και πρόβλεψη από το υπ. Οικονομικών για τη μείωση των εισοδημάτων του 2020 σε σχέση με το 2019.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 08/02/2021