Ελλάδα

Κορωνοϊός : Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων στην Αττική – Σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις βδομάδες προτείνουν οι ειδικοί

03.02.2021 | 17:01

Στο γαϊτανάκι των τετραψήφιων κρουσμάτων η χώρα και σήμερα, αν και η τάση δείχνει ότι θα κυμανθούν σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι χθες. Η ανησυχία των ειδικών παραμένει στα ύψη με το βλέμμα να είναι στραμμένο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και το σκληρό λοκντάουν τύπου Μαρτίου, όπως όλα δείχνουν, να έχει τεθεί ξανά σε διαβούλευση.

Αποτέλεσμα της κακής πορείας είναι οι σκέψεις για νέα μέτρα. Μετά τα 652 κρούσματα στην Αττική από τα οποία 180 στο κεντρικό τομέας τα 108 στα δυτικά προάστια τα 97 στον Πειραιά τα 84 στον νότιο τομέα, 79 στον βόρειο 68 στην ανατολική Αττική και 36 στην Δυτική, την Πέμπτη αποφασίζεται αν ο νομός θα μπει σε lockdown τύπου Πάτρας, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00.

Ακόμα πιο κρίσιμη θα είναι η συνεδρίαση της παρασκευής για αποφάσεις αφού από τα επιδημιολογικά δεδομένα θα φανεί η συνέχιση της εκρηκτικής πορείας των κρουσμάτων ή όχι.

«Θα έχουμε μέτρα, θα προχωρήσουμε με τα μέτρα, δεν γίνεται αλλιώς. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι, τέλος Ιουνίου, 60% εμβολιασμοί για να έχουμε σχετική ανοσία» δήλωσε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και μέλος της επιτροπής ειδικών, Ματίνα Παγώνη.

«Ένα λοκντάουν δεν σημαίνει ότι περιλαμβάνει και πάντοτε τα σχολεία. Περιμένουμε να δούμε ποια μετάλλαξη ήταν στα σχολεία» ανέφερε η Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας Χημειοθεραπείας, Ελένη Γιαμαρέλλου. Οι γονείς πάντως φοβούνται πως το λουκέτο στα σχολεία είναι πάντα πιθανό.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί κι όπως φαίνεται όχι αδίκως. Χθες στην Κυψέλη ένα πάρτι με… 42 καλεσμένους ξεσήκωσε την γειτονιά και προκάλεσε την σύλληψη του ιδιοκτήτη του σπιτιού.

Ο συνωστισμός όμως καλά κρατεί όπως δείχνουν και τα πλάνα που κατέγραψε σήμερα η κάμερα στους δρόμους με τις ουρές να είναι ατελείωτες και τους πολίτες να συνωστίζονται για να μην περιμένουν όρθιοι και στα παγκάκια.

Με φόντο τα πάρτι και τον συνωστισμό, οι παράγοντες που θα κρίνουν τα νέα μέτρα είναι η άνοδος του δείκτη μεταδοτικότητας πάνω από το 1 στην Αττική και στη Νότια Ελλάδα.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, και ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία.

Οι κρίσιμες εισηγήσεις των ειδικών θα έχουν οριστικοποιηθεί την Παρασκευή και τίποτα δεν αποκλείει την άμεση επιβολή μέτρων το Σάββατο.

Σενάρια για την Αττική:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00
Κλείσιμο του click in shop
Κλείσιμο του click away
Κλείσιμο σχολείων

Ένα ακόμα σενάριο είναι να επιβληθεί ολικό λοκντάουν, αν και δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο.

Αύξηση κρουσμάτων

Σήμερα αναμένουμε πάνω από 1.000 κρούσματα ξανά. Φαίνεται λοιπόν να παγιώνεται ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων.

Αυτή τη στιγμή, στη χώρα υπάρχουν 7. 428 ενεργά κρούσματα, όταν πριν μια βδομάδα δεν διαπερνούσαν τις 5.200. είχαμε δηλαδή μια αύξηση 57%.

Στην Αττική στις 26/1 είχαμε 427 κρούσματα ενώ χτες, 2/2 είχαμε 652, με το κέντρο της Αθήνας να «φλέγεται».

Την ίδια δυσάρεστη αύξηση παρατηρούμε και στη Θεσσαλονίκη, όπου στις 26/1 είχαμε 65 κρούσματα ενώ στις 2/2 126, παρουσιάζοντας 100% αύξηση.

Τι θα γίνει με το εμβόλιο της AstraZeneca

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA σήμερα θα συνεδριάσει η επιτροπή εμβολιασμού της χώρας και θα βαδίσει στα χνάρια των υπολοίπων χωρών, δηλαδή το εμβόλιο της ΑstraZeneca να χορηγείται μόνο στους κάτω των 65 ετών.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 03/02/2021

Ελλάδα