Κόσμος

ΕΕ – Κορωνοϊός: Στροφή σε κινεζικά και ρωσικά εμβόλια

03.02.2021 | 13:28 Eνσωμάτωση

Στροφή στα κινεζικά και ρωσικά εμβόλια κάνει η Κομισιόν σε μια προσπάθεια να καλύψει το κενό που προέκυψε από τις καθυστερήσεις των φαρμακευτικών AstraZeneca και Pfizer.

Ωστόσο, Ούγγροι γιατροί εκφράζουν επιφυλάξεις προς το παρόν.

Ειδικότερα, μπροστά στο φιάσκο με τις καθυστερήσεις των εμβολίων που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ, οι Βρυξέλλες πλέον δηλώνουν ανοιχτές στα εμβόλια Κίνας και Ρωσίας.

Η φον ντερ Λάιεν είπε και τα δυο εμβόλια θα μπορούσαν να λάβουν έγκριση από την Ευρώπη εφόσον Κίνα και Ρωσία είναι διαφανείς και δείξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία ασφάλειας των εμβολίων τους.

Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει εγκρίνει τα εμβόλια Κίνας, Ρωσίας, είναι η Ουγγαρία αλλά Ούγγροι γιατροί εξέδωσαν ανακοίνωση λέγοντας ότι δεν τα συστήνουν προς το παρόν διότι λείπουν βασικά στοιχεία για την ασφάλεια των εμβολίων.

Στο μεταξύ συνεχίζει να δέχεται πυρά η Πρόεδρος της Κομισιόν για το μπλόκο εξαγωγών εμβολίων που από ότι φαίνεται δεν συμβουλεύτηκε κανέναν πριν το ανακοινώσει παρά μόνο την στενή της ομάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του δικτύου Euractiv, η φον ντερ Λάιεν είναι σοβαρά εκτεθειμένη, διότι ενημέρωσε τυπικά τους υπόλοιπους Επιτρόπους μόλις 30 λεπτά πριν βγάλει την ανακοίνωση για το μπλόκο εξαγωγών εμβολίων που έχει προκαλέσει παγκόσμια οργή «Υπάρχει μεγάλη αναταραχή στην Κομισιόν, δεν λαμβάνονται έτσι οι αποφάσεις», είπαν αξιωματούχοι που επικαλείται το δίκτυο.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 03/02/2021