Κόσμος

Επεισόδια και συλλήψεις στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ευρώπη

01.02.2021 | 13:17 Eνσωμάτωση

Διαδηλώσεις και επεισόδια σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με φόντο την παράταση του lockdown. Τα σκληρά μέτρα περιορισμού έχουν δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση σε αρκετές χώρες, με τη σύνθεση των διαδηλωτών να ποικίλει.

Ένταση και επεισόδια μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών στο κέντρο της Βιέννης.
Δέκα συλληφθέντες και 4 τραυματίες αστυνομικοί, ο απολογισμός των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Στο ετερόκλητο πλήθος που διαδήλωσε με αίτημα να μην παραταθεί το εθνικό lockdown πέραν της 7ης Φεβρουαρίου, ακροδεξιοί και συνωμοσιολόγοι.

Σε εκατοντάδες συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία στο Βέλγιο, όπου οι αρχές προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή διαδηλώσεων για τα μέτρα εναντίον της πανδημίας. Το Βέλγιο έχει ένα απο τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων στον κόσμο από κορωνοϊό.

Μικροεπεισόδια και στο Άμστερνταμ όπου διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για τρίτο συνεχόμενο σαββατοκύριακο κατά των περιοριστικών μέτρων. Εκατοντάδες διαδηλωτές αψήφησαν τα μέτρα αποστασιοποίησης και αδιαφόρησαν για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων. Περίπου 30 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Με αφετηρία την Πύλη του Βρανδεμβούργου εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία στο Βερολίνο καταγγέλλοντας τα περιοριστικά μέτρα. Η Γερμανία είναι σε αυστηρό lockdown μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ανησυχία την ίδια ώρα επικρατεί στη Βρετανία για τον «κάπτεν Τομ» τον ήρωα του Β Παγκοσμίου Πολέμου που συγκέντρωσε εκατομμύρια λίρες για το βρετανικό σύστημα υγείας, περπατώντας στον κήπο του κατά το περσινό lockdown. Στα 100 του χρόνια, ο σερ Τομ Μουρ, είναι φύσει αισιόδοξος. Στο νοσοκομείο του Μπέντφορντ όπου νοσηλεύεται, τον συνοδεύουν οι ευχές ολόκληρης της χώρας.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 01/02/2021