Πολιτική

Γιώργος Γεραπετρίτης: Αν απαιτηθεί θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας

29.01.2021 | 08:53 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, για τη διαχείριση της πανδημίας, το ενδεχόμενο να οριστεί η Αττική «κόκκινη» περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά και για το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια που θέλει την αστυνομία εντός των πανεπιστημιακών δομών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια σχετικώς καλή κατάσταση επιδημιολογικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε.

Συγκεκριμένα για την Αττική, υποστήριξε πως αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση και πως δεν έχει φτάσει ακόμα στο όριο του συναγερμού. Ωστόσο, αν απαιτηθεί από την επιτροπή λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει σήμερα, θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

«Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας είναι πρωταρχικό ζήτημα και η επιθυμία μας είναι να δράσουμε προληπτικά», τόνισε.

Για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων είπε πως ενώ έχει παρθεί η απόφαση να ανοίξουν τη Δευτέρα (1/2), αν χρειαστεί να υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές.

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η χώρα να παραμείνει στα δύο επίπεδα διαβάθμισης. Αν χρειαστεί η Αττική να μπει στις «κόκκινες» περιοχές, τότε θα εξεταστεί ποιοι κανόνες θα εφαρμοστούν. «Θα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα στη συνεδρίαση της επιτροπή», εξήγησε.

Γενικά, υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει επιδείξει υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης στα μέτρα και ότι η κοινωνία απεδείχθη πιο ώριμη από ότι θα περίμενε ο καθένας. «Στην κοινωνία πρέπει να πιστωθεί η όποια επιτυχία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης», τόνισε.

Για τις αντιδράσεις στα μέτρα κατά της πανδημίας που παρατηρούνται σε άλλες χώρες του εξωτερικού, όπως η Ολλανδία, ο κ. Γεραπετρίτης εκτίμησε ότι δε θα υπάρχει αντίστοιχο κύμα στην Ελλάδα, καθώς η διάθεση της κυβέρνησης δεν είναι να επιβάλει μέτρα καταστολής ούτε να υπάρξουν ακραίες καταστάσεις. «Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του», πρόσθεσε.

Μίλησε και για το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια λέγοντας πως τυχόν απόσυρση του νομοσχεδίου θα σήμαινε στάση εργασίας για την κυβέρνηση, η οποία έχει πάρει εντολή για μεταρρυθμίσεις. Αυτές θα προχωρήσουν κανονικά, επεσήμανε.

Αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις Σαμαρά σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών υποστηρίζοντας πως ως πρώην πρωθυπουργός έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, οι οποίες είναι γνωστές και απολύτως σεβαστές. Σαν κυβέρνηση, ωστόσο, τόνισε ότι θα σεβαστούν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 29/01/2021