Πολιτική

ΕΕ και φαρμακευτικές εταιρείες: Σπυράκη, Αλεξιάδης, Κατρίνης στο MEGA

28.01.2021 | 09:41

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης και ο βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ., Μιχάλης Κατρίνης για τις καθυστερήσεις των εμβολίων και το συμβόλαιο που έχει συναφθεί μεταξύ ΕΕ και των φαρμακευτικών εταιρειών.

Σύμφωνα με την κυρία Σπυράκη, «η ΕΕ δεν έχει καμία δυνατότητα να υποχωρήσει μπροστά σε μια συμπεριφορά αδηφάγας εταιρείας», αναφερόμενη στην φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.

Η εν λόγω εταιρεία, όπως υποστήριξε, βρήκε καλύτερες τιμές στην αγορά από αυτές που είχε συμφωνήσει με την ΕΕ με αποτέλεσμα να δίνει τα εμβόλια σε άλλες χώρες.

Με βάση το συμβόλαιο που έχουν συνάψει ΕΕ και AstraZeneca, η πρώτη είναι υποχρεωμένη να λάβει τη συμφωνηθείσα ποσότητα εμβολίων, καθώς χρέος της είναι να παρέχει ικανή ποσότητα εμβολίων για όλους του Ευρωπαίους πολίτες.

«Σε αυτή την κατεύθυνση γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί το κενό με ένταση της παραγωγής από εταιρείες που βρίσκονται στο έδαφος της ΕΕ», εξήγησε.

Από την πλευρά του ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι πρέπει να ανοίξει ο διάλογος για το ρόλο των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών είτε σε σχέση με την εμπλοκή τους σε σκάνδαλα είτε στο πώς σε μια πολύ δύσκολη περίοδο επιλέγουν μπροστά σε ανθρώπινες ζωές να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Για την ΕΕ μίλησε ο κ. Κατρίνης υποστηρίζοντας πως «αντί να περάσει ένα μήνυμα ενιαίο και ισχυρό, η ΕΕ κινείται περιστασιακά, κάθε χώρα κατά μόνας και δημιουργεί πολλά προβλήματα στο ενιαίο οικοδόμημα». «Η αντίδραση πρέπει να είναι μετωπική», συμπλήρωσε.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 28/01/2021

Πολιτική