Πολιτική

Rafale: «Απογειώνουν» την αεροπορία τα γαλλικά «φτερά»

25.01.2021 | 16:54 Eνσωμάτωση

Έπεσαν και τυπικά οι υπογραφές για την προμήθεια 18 αεροσκαφών Rafale στο Υπουργείο Άμυνας.

Ελλάδα και Γαλλία σφραγίζουν έτσι όχι μόνο ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα αλλά μία στρατηγική συμφωνία όπως δήλωσαν οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας.

Η Ελλάδα αγοράζει 18 αεροσκάφη από την Γαλλία, τα 12 rafale θα είναι μεταχειρισμένα και 6 ραφαλ θα είναι καινούργια. Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών με τα οπλικά τους συστήματα φτάνει τα 2,3 δις ευρώ.

Στην Ελλάδα όλα είναι για την άφιξη των αεροσκαφών, το πρώτο αναμένεται να φτάσει στις αρχές του καλοκαιριού και ήδη στην Γαλλία θα βρεθούν από τις αρχές Φεβρουαρίου οι πρώτοι 4 Έλληνες Ιπτάμενοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας για εκπαίδευση αφού μάλιστα θα έχουν εμβολίαστεί για τον covid. Θα ακολουθήσουν άλλοι 4 ιπτάμενοι και 12 τεχνικοί. Συνολικά η μοίρα Rafale θα έχει 36 Ιπτάμενους που θα υπηρετούν στα αεροσκάφη.

Στο τραπέζι μπαίνει και η απόκτηση γαλλικών πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό ήδη ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες ρώτησε την πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία για το ποιο πλοίο εκτιμάει πως πρέπει να προκριθεί από τις προτάσεις που έχουν γίνει.

Προτάσεις για Πολεμικά Πλοία έχουν κάνει ακόμα οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ισπανία και οι τελικές εισηγήσεις του Πολεμικού Ναυτικού θα γίνουν τον Απρίλιο του 2021. Οι Γάλλοι πάντως έρχονται με πρόταση που είναι βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν.

Κριτήρια τελικής επιλογής θα είναι η συνολική τιμή, το πόση εργασία θα έχουν τα ελληνικά ναυπηγεία από την προμήθεια αλλά και ο χρόνος παράδοσης των πλοίων. Πληροφορίες λένε πως οι Γάλλοι έχουν ρίξει την τιμή από τα περίπου 1,5 δις ανά πλοίο στο 1 δις για να κάνουν ελκυστικότερη την πρόταση τους.

Οι Γάλλοι φέρουν ότι προωθούν πέρα από τα Rafale και τη γεωστρατηγική τους θέση στην περιοχή, σύμφωνα με τον Μαρίνο Γκασιάμη.

Το όλο πρόγραμμα έτρεξε μέσα σε έξι μήνες, κι από τον επόμενο μήνα οι πρώτοι Έλληνες φεύγουν για την Ιταλία προκειμένου να εκπαιδευτούν.

Στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται το πρώτο αεροσκάφος στην χώρα. Αφού εμβολιαστούν για τον Covid θα εκπαιδευτούν στη Γαλλία οι Έλληνες πιλότοι.

Τα «Ραφάλ» δεν ήταν το μόνο θέμα συζήτησης τη Δευτέρα. Η κ. Παρλί παρουσίασε στον Ελληνα ομόλογό της και την ανανεωμένη γαλλική πρόταση για τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, η γαλλική πλευρά προτίθεται να προσφέρει μια εκδοχή των Belh@rra, αλλά εξετάζονται κι άλλες προτάσεις.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 25/01/2021