Πολιτική

Διερευνητικές: Ιστορική μέρα με επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

25.01.2021 | 16:46 Eνσωμάτωση

Για περίπου τρεις ώρες Ελλάδα και Τουρκία ακτινογραφούσαν η μία την άλλη στις διερευνητικές επαφές που έγιναν στην Τουρκία με την ελληνική αποστολή να αποχωρεί από το παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ μετά το τέλος των συνομιλίων οι οποίες ξεκίνησαν περίπου στις 11 το πρωί. 

Η ελληνική αποστολή μετά το πέρας των επαφών κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ελλάδα και Τουρκία κάθισαν στο τραπέζι μετά από 5 χρόνια που είχαν διακοπεί οι συζητήσεις και μία πολύμηνη ένταση με το Ορούτς Ρέις. Ενδεικτική της σημασίας που δίνουν οι Τούρκοι ήταν η παρουσία του Ιμπραήμ Καλίν.

Στις διερευνητικές δεν τηρούνται επίσημα πρακτικά αλλά και οι δύο χώρες κρατούν σημειώσεις και σχεδιάζουν τις κινήσεις τους με προσοχή.

Σκληρό πόκερ με την Ελλάδα να έχει καθαρή θέση πως συζητά μόνο τις θαλάσσιες ζώνες

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Πρέσβη επί τιμή Παύλο Αποστολίδη ο οποίος συμμετέχει από το 2010 στις διερευνητικές και έχει διατελέσει διοικητής της ΕΥΠ. Η Τουρκία εκπροσωπείται από τον Σεντάτ Ονάλ, διπλωμάτη και υφυπουργό με προφίλ χαμηλών τόνων. Η χώρα μας είχε την καθαρή θέση πως το μόνο ζήτημα είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών.

Οι Τούρκοι από την άλλη θέλουν να τα βάλουν όσα στο τραπέζι. Την αποστρατικοποίηση νησιών μας, τον εναέριο χώρο, τις περιοχές έρευνας και διάσωσης. Στην πρόταση της Ελλάδας να πάμε στην Χάγη για την μοναδική μας διαφορά οι Τούρκοι λένε πως αν πάμε στην Χάγη θα είναι για όλα.

Ελλάδα και Τουρκία θέλουν να αποφύγουν να χρεωθούν ένα πιθανό ναυάγιο

Και οι δύο χώρες θέλουν να μην χρεωθούν ένα πιθανό ναυάγιο, να επιβάλλουν την ατζέντα τους και να διασφαλίσουν πως τίποτα από όσα συζητηθούν δεν θα διαρρεύσει. Για να φτάσουμε στην ιστορική μέρα είχε προηγηθεί, όπως παρουσιάζουν ΤΑ ΝΕΑ, το ναυάγιο της 1ης Μαρτίου του 2016 όταν σταμάτησαν με τουρκική ευθύνη οι συνομιλίες.

Η πρώτη επαφή Μητσοτάκη Ερντογάν έγινε στην Νέα Υόρκη στις 25 Σεπτεμβρίου του 2019, ακολούθησε η μεταναστευτική κρίση του Φεβρουαρίου του 2020 στον Έβρο, οι NAVTEX του Ιουλίου του 2020, η συνάντηση Σουρανή – Καλίν στο Βερολίνο στις 10 Ιουλίου 2020 και η συμφωνία στις 8 Οκτωβρίου ανάμεσα στους υπουργούς εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας για να εκκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες.

Στις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας – Θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ

Από την άλλη ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και αύριο προβλέπεται να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Νέος γύρος διερευνητικών στην Αθήνα

Σε συμφωνία για διεξαγωγή του επόμενου γύρου των επαφών στην Αθήνα ήρθαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι αντιπροσωπίες Ελλάδας και Τουρκίας, κατά τη σημερινή συνάντησή του στο πλαίσιο του 61ου γύρου των διερευνητικών μεταξύ των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνομιλίες που έλαβαν χώρα νωρίτερα στην Κωνσταντινούπολη, ολοκληρώθηκαν περίπου στη μία το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), διαρκώντας λίγο περισσότερο από τρεις ώρες.

Όπως ήταν γνωστό η ελληνική πλευρά προσήλθε στις συνομιλίες, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, με αντικείμενο συζήτησης μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα).

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, έχει βγει μια φειδωλή ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ, ότι συζητήθηκε η παρούσα κατάσταση και οι νέες εξελίξεις, αλλά και τα βήματα που μπορούν να γίνουν. Αντίστοιχη ανακοίνωση έρχεται και από την Ελλάδα, που αναφέρει ότι ο επόμενος γύρος θα γίνει στην Αθήνα.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 25/01/2021