Αθλητικά

Ώρα δικαιοσύνης για τις καταγγελίες Μπεκατώρου – Τρεις ώρες διήρκησε η κατάθεσή της στον εισαγγελέα  

20.01.2021 | 13:07 Eνσωμάτωση

Ώρα δικαιοσύνης για τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου. Η χρυσή Ολυμπιονίκης πέρασε το πρωί το κατώφλι του εισαγγελέα πρωτοδικών για να καταθέσει σχετικά με την οδυνηρή εμπειρία της σεξουαλικής κακοποίησης που βίωσε από παράγοντα της ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. Η συγκλονιστική αποκάλυψή της για τον καταγγελόμενο βιασμό της, πριν από 23 χρόνια, ήταν αυτή που πυροδότησε καταιγιστικές εξελίξεις καθώς έσπασε το φράγμα της σιωπής, με πολλούς αθλητές να προχωρούν σε αντίστοιχες καταγγελίες.

Ανοίγει η ποινική έρευνα της Εισαγγελίας για τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου με την κατάθεση που έδωσε στον εισαγγελέα Νίκο Στεφανάτο η Ολυμπιονίκης.

Η Ολυμπιονίκης προσήλθε στις 9 στην Εισαγγελία, για να δώσει αναλυτική κατάθεση εν μέσω της δυναμικής που δημιουργήθηκε μετά τις καταγγελίες της, αλλά και της προτροπής πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας «να ανοίξουν τα στόματα» θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.

Η έρευνα έχει προς το παρόν έντονα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η πράξη που κατήγγειλε η κ. Μπεκατώρου, και αποτέλεσε την αφορμή για το άνοιγμα δικογραφίας, έχει παραγραφεί. Ωστόσο, η κίνηση και ο στόχος της Εισαγγελίας είναι και να ερευνήσει διεξοδικά τη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και να βοηθήσει ώστε να έρθουν στην επιφάνεια πιο πρόσφατες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Η Ολυμπιονίκης κατέθεσε επί τρείς και πλέον ώρες στον εισαγγελέα. Εξερχόμενη του εισαγγελικού γραφείου η Σοφία Μπεκατώρου δήλωσε στους δημοσιογράφους «κατέθεσα για την προσωπική μου υπόθεση. Με αφορμή αυτή ελπίζω και άλλες γυναίκες κι άλλοι άνθρωποι να βγουν να μιλήσουν ώστε η κοινωνία να είναι πιο υγιής και να μην φοβόμαστε».

Σημειώνεται ότι η εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε με αφορμή τις καταγγελίες Μπεκατώρου βρίσκεται σε εξέλιξη παρά το γεγονός ότι η καταγγελία της είναι για πράξη που έχει προ πολλού παραγραφεί, καθώς οι εισαγγελικές αρχές άνοιξαν την έρευνα για να ενθαρρυνθούν και άλλοι άνθρωποι να καταγγείλουν παρόμοια περιστατικά σεξουαλικής βίας και ταπείνωσης τα οποία να μην έχουν υποπέσει σε παραγραφή.

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν οι αποκαλύψεις Μπεκατώρου

Η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, προκάλεσε κύμα θαυμασμού για τη γενναιότητα της αθλήτριας, ενώ έδωσε δύναμη και σε άλλες γυναίκες για να καταγγείλουν τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκαν. Όπως η Μάνια Μπίκοφ, διεθνής αθλήτρια του πόλο που μίλησε πρώτη, ανοιχτά, μετά τη Σοφία.

Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Τζιτζιφιών Καλλιθέας, Ανδρέας Αντωνόπουλος, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», για το ρόλο της Ομοσπονδίας και τόνισε ότι επί χρόνια η συγκεκριμένη ομοσπονδία έκανε πόλεμο στη Μπεκατώρου.

Η ελπίδα πλέον δεν είναι μόνο στη μάσκα της Μπεκατώρου. Είναι στην ψυχή της, είναι στην ψυχή των γυναικών που υπέστησαν βία και τώρα βλέπουν τις πληγές τους να επουλώνονται.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 20/01/2021