Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα και το παράδειγμα του Ισραήλ

20.01.2021 | 01:29

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, αφού για την ώρα η χώρα έχει παραλάβει μόλις 226.160 δόσεις.

Περίπου 92.139 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και αναμένουν τη δεύτερη δόση, ενώ ο ρυθμός μόλις που ξεπέρασε τις τελευταίες μέρες τους 6.000 εμβολιασμούς.

«Είμαστε επιφυλακτικοί»

«Η εικόνα αυτή την στιγμή, με τα δεδομένα που έχουμε είναι καλή, σε ύφεση», σημειώνει στην εκπομπή ΒΑΒΕΛ και τον Νίκο Φιλιππίδη ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» στη Θεσσαλονίκη, σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Ωστόσο, δε θα πρέπει να εφησυχάσουμε καθώς το τρίτο κύμα είναι εδώ και η πίεση, έστω και μερική, που ασκείται στο σύστημα υγείας κάνει τους ειδικούς επιφυλακτικούς για το μέλλον.

«Είμαστε σε καλό δρόμο, με μέτρα όμως που πρέπει με προσοχή να μειωθούν. Είναι ένας υγειονομικός πόλεμος».

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, το υγειονομικό προσωπικό της χώρας περιμένει να εμβολιαστεί, καθώς είναι πλέον λίγοι εκείνοι οι οποίοι λένε ότι δε θα κάνουν το εμβόλιο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι η διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Πολλά τα προβλήματα με τον εμβολιασμό

«Έχουμε διάφορα προβλήματα τα οποία τα ξέραμε» θα πει με τη σειρά του ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού ενάντια στον κορωνοϊό.

Ο κ. Κούβελας σημείωσε ότι τα εργοστάσια παραγωγής εμβολίων τρέχουν να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση, κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί εξαρχής και να έχει διορθωθεί.

Το παράδειγμα του Ισραήλ

Την ίδια στιγμή που οι εμβολιασμοί πηγαίνουν «αργά» στη χώρα μας, το παράδειγμα του Ισραήλ είναι εντυπωσιακό.

Το 25% του πληθυσμού είναι ήδη εμβολιασμένο. Το 70% όσων είναι άνω των 60. Ήδη, βλέπουν τα πρώτα αποτελέσματα με μείωση των μολύνσεων κατά 33%. Υπολογίζουν δε ότι έως το τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 16 ετών.

Σύμφωνα με την Νινέττα Αμαρίλιο, ερευνήτρια καρκίνου, αιματολόγο στο νοσοκομείο «Tel Hashomer» στο Ισραήλ, ο ρυθμός εμβολιασμού στη χώρα οφείλεται στο απλοποιημένο σύστημα μεταφοράς και διάθεσης εμβολίων.

«Το σύστημα για να φτάσουν τα εμβόλια στον πληθυσμό και να εμβολιαστεί είναι πολύ οργανωμένο».

Η πλειοψηφία των πολιτών στέκεται θετικά απέναντι στο εμβόλιο, με τα στοιχεία να είναι εντυπωσιακά, αφού όλο το υγειονομικό προσωπικό του Ισραήλ αλλά και οι πολίτες άνω των 65 έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Πλέον, έχουν ξεκινήσει οι χορηγήσεις της δεύτερης δόσης και οι μετρήσεις για το πόσο αποτελεσματικό είναι τελικά το εμβόλιο.

«Η οργάνωση μέσω των Ταμείων για να έρθει όλος ο πληθυσμός να εμβολιαστεί, είναι πράγματα που οργανώθηκαν σχεδόν αυτόματα», κατέληξε η κ. Αμαρίλιο.

Videos & Απoσπάσματα από ΒΑΒΕΛ - 20/01/2021

Ελλάδα