Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών, οι προσδοκίες και οι αιτιάσεις

17.01.2021 | 09:18

Οι διερευνητικές επαφές δεν συνιστούν διμερή διάλογο υποστήριξε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διάλογος. Είναι προδιαλογική διαδικασία, ένα φόρουμ καταγραφής συγκλίσεων και αποκλίσεων. Έχουν καθορισμένο πλαίσιο, δεν είναι ανατολίτικο παζάρι» είπε, τονίζοντας πως το γεγονός ότι η Τουρκία προβάλλει μονομερείς αιτιάσεις διαρκώς «δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα τις αποδέχεται ως ατζέντα διαλόγου».

Ακόμα, ο «γαλάζιος» βουλευτής ξεκαθάρισε ότι η ατζέντα των διερευνητικών είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Μόνο αυτά συζητάμε» σημείωσε, εκφράζοντας την άποψη ότι «η Τουρκία μπαίνει στην κουβέντα με τους όρους που έθεσε η Ελλάδα».

«Δεν περιμένουμε θαύματα, δεν είμαστε ευκολόπιστοι» δήλωσε. «Αλλά προτιμούμε τη συζήτηση εντός διεθνούς πλαισίου, από την αδράνεια. Γι΄αυτό μπαίνουμε σε μια άτυπη κουβέντα με δύο στόχους: Να πάψουν οι έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, και να ξεκινήσουν (σ.σ. οι διερευνητικές) εκεί που σταματήσαν το 2016» πρόσθεσε.

Τέλος, σχετικά, με το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, υποστήριξε ότι «είναι χρήσιμο και σημαντικό να διατηρούνται οι δίαυλοι επικοινωνίας».

Η… κάθαρση της Άγκυρας

Την αντίθεση του στην επανέναρξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών εξέφρασε ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Γιάννης Μάζης, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις σε όλα τα μέτωπα.

«Ενώ υπάρχει κοσμογονία εναντίον της Τουρκίας, αποφασίζουμε να την βγάλουμε από την δύσκολη θέση, να την αποκαθάρουμε και να την παραδώσουμε αγνή την 25η Μαρτίου στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για να μην υποστεί τίποτα» επισήμανε, λέγοντας ότι οι συνομιλίες των δύο χωρών λειτουργούν προς όφελος της γείτονος.

Επιπλέον, ο καθηγητής άφησε μομφές για το περιεχόμενο των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, καθώς όπως είπε «οι θαλάσσιες ζώνες που λέει ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνουν κι άλλες ζώνες πέραν της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας».

Videos & Απoσπάσματα από MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ - 17/01/2021

Πολιτική