Οικονομία

Τι γίνεται με επιστρεπτέα προκαταβολή 5 και αναδρομικά συνταξιούχων

15.01.2021 | 08:03 Eνσωμάτωση

Κλείνουν σήμερα οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 με τον αριθμό των αιτήσεων να ξεπερνά τις 480.000. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί μια ολιγοήμερη παράταση, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στην ημέρα.

Οι πληρωμές ξεκινούν από τις 20 Ιανουαρίου και ελάχιστο ποσό είναι τα 1000 ευρώ, τα οποία δε συμψηφίζονται με ενίσχυση από προηγούμενη επιστρεπτέα προκαταβολή. Επίσης, το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή ή χωρίς εργαζομένους και επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.

Βασική προϋπόθεση είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν απολύσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2021, ενώ θα ληφθεί υπόψιν και η πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου με Δεκέμβρη.

Τον Μάρτιο αναμένεται ο νέος και τελευταίος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής 6.

Αναφορικά με το επίδομα παιδιού, λήγουν σήμερα οι αιτήσεις για όσους δεν έχουν υποβάλει ακόμα αίτηση. Οι πληρωμές θα γίνουν στις 31 Μαρτίου. Η πλατφόρμα θα κλείσει και θα ανοίξει εκ νέου μέσα στο Μάρτιο για να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το 2021. Η καταβολή των χρημάτων γίνεται κάθε δύο μήνες.

Για όλες τις οικονομικές εξελίξεις μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο εργατολόγος, Δημήτρης Μπούρλος.

Η δίκη για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου αναβλήθηκε για τον Μάρτιο του 2021. Σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο, η απόφαση θα βγει γρήγορα. Όπως είπε, το ποσό θα ανέλθει σε 2,5 δισ. και αφορά κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 15/01/2021