Πολιτική

Γιώργος Φίλης: Η Άγκυρα θέλει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης – Δύσκολες καταστάσεις στα ελληνοτουρκικά και το 2021

12.01.2021 | 09:44

Με μια λιτή ανακοίνωση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε χθες την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Ο 61ος γύρος των συνομιλιών θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου.

Η επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου δημιουργεί ερωτήματα για την ατζέντα του διαλόγου αλλά και για το κατά πόσον τα όσα θα συζητήσουν Ελλάδα και Τουρκία στις διερευνητικές συνιστά διαπραγμάτευση που τυχόν τις δεσμεύει σε επόμενη φάση.

Συζητήσεις και τουρκικές μεθοδεύσεις

Nα μην διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις της με ΕΕ, ΗΠΑ και εν γένει τη δύση, επιδιώκει η Τουρκία, σύμφωνα με τον διδάκτορα Γεωπολιτικής και καθηγητή Γεωστρατηγικής, Γιώργος Φίλη.

Έτσι, όπως εξήγησε ο κ. Φίλης στο MEGA, το χρονικό όριο των έξι μηνών που έδωσε η Άγκυρα στην Αθήνα, μετά την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, είναι προσχηματικό.

«Το χρονικό όριο των έξι μηνών που έδωσε η Τουρκία θα καταδείξει ότι η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να διαπραγματευτεί πράγματα που μια χώρα διαπραγματεύεται αν χάσει σε πόλεμο. Θα προσπαθήσει να ρίξει το φταίξιμο στην Ελλάδα. Δηλαδή ότι εμείς δεν συζητάμε. Και θα έχουμε τον επόμενο γύρο της τουρκικής προκλητικότητας» σημείωσε.

Τα… επίδικα

Σε ότι αφορά στο περιεχόμενο των συνομιλιών, ο κ. Φίλης, υπογράμμισε ότι ελληνική πλευρά έχει συγκεκριμένη ατζέντα, σύμφωνα και με τις χθεσινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Πορτογαλία.

Ωστόσο, η Τουρκία «θα προσπαθήσει σιγά σιγά και με διάφορους εκβιαστικούς και διπλωματικούς τρόπους να διολισθήσουμε σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Ακόμα, υποστήριξε, ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και η συμφωνία απόκτησης Ραφάλ, δεν συνέπεσαν τυχαία με την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου. «Είναι μια πολιτική κίνηση, να πάνε όλα μαζί πακέτο. Για να μπορέσει να γίνει διαχείριση της κατάστασης».

Για τον Φίλη, και το 2021, θα είναι έτος «θερμό» για τα ελληνοτουρκικά. «Θα έχουμε θερμό καλοκαίρι. Να είμαστε προετοιμασμένοι. Θα είναι δύσκολες οι καταστάσεις με την Τουρκία το 2021».

Μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου, είπε ο καθηγητής, «θα διαπραγματευόμαστε με Τουρκία επί της ουσίας την αλλαγή της συνθήκης της Λωζάνης και στην ανατολική Μεσόγειο την εμπέδωση της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’».

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 12/01/2021

Πολιτική