Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ανησυχία ειδικών για τρίτο κύμα

08.01.2021 | 16:45

Καμπανάκι κινδύνου από τους ειδικούς που βλέπουν το άνοιγμα των σχολείων και των καταστημάτων να δίνουν την χαριστική βολή στο σύστημα Υγείας.

«Δεν αντέχουμε» είπε η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο MEGA σε μία ύστατη προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Αυτή η εβδομάδα που έρχεται είναι η κρίσιμη για να δούμε την διασπορά των γιορτών. Σε 15 ημέρες θα δούμε την διασπορά που έφερε ο συγχρωτισμός στις εκκλησίες τα φώτα σημειώνουν οι ειδικοί.

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως μία λάθος κίνηση τώρα θα μας πάει πίσω πολλούς μήνες. Δεν αξίζει το ρίσκο θα σημειώσει ο Καθηγητής Θανάσης Τσακρής.

Οι ειδικοί αφήνουν να φανεί πως ένα ασφαλές σαενάριο για τα σχολεία θα είναι να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα Λύκεια στο τέλος του μήνα. Όπως σημειώνουν εδώ ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος γιατί οι καθηγητές δεν κάνουν μάθημα μόνο σε μία τάξη αλλά συγρωτίζονται στο ωράριο τους με πάρα πολλούς μαθητές.

Οι θάνατοι μπορεί να πάρουν μορφή τσουνάμι θα πει ο Ηλίας Μόσιαλος. Η νέα μετάλλαξη του κορωνοιού αλλάζει τα δεδομένα με την Ευρώπη να βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο τρόμο.

«Ας υποθέσουμε πως μελετάμε μια περιοχή όπου 10.000 άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό. Θα έχουμε 60 νέους θανάτους μετά από ένα μήνα. Εάν όμως η παραλλαγή αύξανε τη θνητότητα κατά 50%; Τότε θα περιμέναμε 90 νέους θανάτους. Ας όμως υποθέσουμε ότι η παραλλαγή αυξάνει τη μεταδοτικότητα κατά 50%; Θα περιμέναμε 456 νέους θανάτους μετά από ένα μήνα.»

Στην χώρα μας λαμβάνονται νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας. Μέχρι τις 21 Ιανουαρίου όλοι οσοι φτάνουν στην χώρα μας θα μπαίνουν σε καραντίνα 7 ημερών και δειγματοληπτικά θα γίνονται rapid test.

«Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται σε όλους και rapid test. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι επιβάτες από το Ην. Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR (μοριακό) τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερo.»

Το άνοιγμα των καταστημάτων όπως φαίνεται θα είναι για το επόμενο διάστημα ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης με τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη να εμφανίζεται σήμερα με νέα στάση που κάνει λόγο για άνοιγμα όχι από την Δευτέρα αλλά μετά από μία εβδομάδα.

Στην Θεσσαλονίκη διετάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για την έξαρση του κορονοϊού ενώ από τις 20 του μηνός ξεκινάει και το πρόγραμμα εμβολιασμών για τους άνω των 85 ετών.

Παράλληλα η Ευρώπη έχει καλύψει τις ανάγκες της ήδη στο 85% του πληθυσμού όπως είπε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Στόχος της Ευρωπαικής Ένωσης είναι μόλις αδειοδοτηθούν και άλλα εμβόλια να γίνουν αγορές και από αυτά και να προωθηθούν στα κράτη μέλη.

«Όχι» στο click away από τη Δευτέρα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Να μην ανοίξουν τη Δευτέρα τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away, αλλά ούτε και τα βιβλιοπωλεία και τα κομμωτήρια εισηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι ζητούν παράταση των υφιστάμενων μέτρων για μια εβδομάδα μέχρι τις 18 Ιανουαρίου. Εξάλλου, για μια εβδομάδα αναμένεται να παραταθεί και το lockdown.

Οι επιστήμονες, πριν δώσουν το οποιοδήποτε «πράσινο φως», θέλουν να μεσολαβήσουν κάποιες κρίσιμες μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων θα φανούν και οι τελευταίες επιπτώσεις της κινητικότητας του πληθυσμού κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά και του πρώτου ανοίγματος των σχολείων.

Σοβαρά είναι τα πράγματα στην Αττική. Τέλη Δεκεμβρίου τα κρούσματα είχαν αρχίσει να σταθεροποιούνται, κάτι που δεν ισχύει πλέον, αφού εντοπίζεται μεγάλη αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο.

Κορωνοϊός: 4 νέα κρούσματα της μετάλλαξης στην Ελλάδα – Από Ντουμπάι και Μεγάλη Βρετανία

Ακόμη τέσσερα κρούσματα της μετάλλαξης του κορονοϊού εντοπίστηκαν στη χώρα μας.

Πρόκειται για μία γυναίκα που έφτασε από το Ντουμπάι και τα υπόλοιπα τρία εντοπίστηκαν σε ταξιδιώτες από τη Μεγάλη Βρετανία.

Πλέον, συνολικά, τα κρούσματα της μετάλλαξης στη χώρα μας ανέρχονται σε οκτώ.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 08/01/2021

Ελλάδα