Ελλάδα

Κανονικά θα ανοίξουν τα δημοτικά την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου – Στον «αέρα» το λιανεμπόριο

07.01.2021 | 13:27

Βράζει η χώρα από τα κρούσματα, τα οποία όχι μόνο δεν πέφτουν αλλά τις τελευταίες δυο ημέρες είναι και πάλι υψηλά -παρά το lockdown.

Οι επιστήμονες φοβούνται πως και μετά τα όσα έγιναν χθες στις εκκλησίες με τους πιστούς και τον συνωστισμό, τις επόμενες ημέρες οι μολύνσεις θα αυξηθούν. Μάλιστα είναι χαρακτηριστική η δήλωση του καθηγητή Μανώλη Δερμιτζάκη ο οποίος είπε ότι φοβάται μη γίνει Θεσσαλονίκη όλη η χώρα.

Δεύτερες σκέψεις για άνοιγμα των σχολείων φέρνουν από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα και από την άλλη οι εικόνες συνωστισμού την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια. Οι επιστήμονες ανησυχούν για τα όλο και αυξανόμενα κρούσματα της Αττικής.

Η επιτροπή συνεδρίασε και όπως όλα δείχνουν τα δημοτικά θα ανοίξουν κανονικά την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Χρηστάκος, όλα τα μέτρα είναι στον «αέρα» και τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν το άνοιγμα για το λιανεμπόριο.

Χθες καταγράφηκαν 816 μολύνσεις και 48 θάνατοι, ενώ η πίεση στις εντατικές παραμένει με 399 ασθενείς να βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη.

Σχεδόν τα μισά κρούσματα καταγράφονται στην Αττική, με τα Δυτικά της περιφέρειας να προβληματίζουν καθώς μόνο στα δυτικά προάστια υπάρχουν 393 ενεργά κρούσματα.

Η παράταση του lockdown μετά και τις χθεσινές εικόνες είναι πλέον δεδομένη. Ο φόβος όλων πλέον είναι να μην συμβεί σε ολόκληρη τη χώρα ότι συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα στα τέλη Οκτωβρίου.

Πάντως το τρίτο κύμα σύμφωνα με τους ειδικούς είναι προ των πυλών.

Μια νέα εστία κορωνοιού σε οίκο ευγηρίας στο Νέο Ηράκλειο σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές αρχές, Ήδη 4 ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, ενώ όσοι δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας θα παραμείνουν σε απομόνωση στον οίκο ευγηρίας.

 

Ελλάδα