Ελλάδα

Γιώργος Φίλης: Η Αμερική έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα

07.01.2021 | 02:25

Ο Γιώργος Φίλης, επίκουρος καθηγητής Γεωστρατηγικής μίλησε στο MEGA τα επόμενα βήματα στην κρίση που έχει προκύψει μεταξύ κυβέρνησης και πολιτεία

«Δεν είναι τόσο απλό ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει πάρει 72 εκατομμύρια ψήφους και έχει πείσει τον κόσμο να πάει στο Καπιτώλιο να διαμαρτυρηθεί, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Αμερική» τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. φίλης ανέφερε ακόμα ότι «λόγω της μεγάλης δεκαετούς κρίσης, λόγω των αντιθέσεων που έχουν δημιουργηθεί σε ένα καινούργιο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα. Μπορεί να λέμε ότι ο Τραμπ είναι μόνος του αυτή τη στιγμή αλλά έγινε αρχηγός μιας μεγάλης ομάδας που εκφράζει την παγκοσμιοποίηση στις ρίζες της».

Δύο στρατόπεδα που συγκρούονται και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Αυτό που συνέβη σήμερα, δεν νομίζω ότι θα είναι ένα απλό γεγονός. Είναι πολύ βαθύτερες οι αντιθέσεις. Αυτοί που θέλουν παγκοσμιοποίηση με τις ΗΠΑ να έρχονται πάντα πρώτες. Και αυτοί που θέλουν τις ΗΠΑ ως μια χώρα όπως όλες οι άλλες. αυτά τα δύο μεγάλα στρατόπεδα τα οποία και γεωγραφικά μπορούν να ξεχωρίσω.

«Στην έννοια του πραξικοπήματος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η στάση των Ένοπλων Δυνάμεων. Αν ο Τραμπ  θεωρήσει ότι πρέπει να κινηθούν οι ένοπλες δυνάμεις και να επιβληθεί κάποιος στρατιωτικός νόμος. τότε θα έχουμε κάθετη κλιμάκωσης της δράσης» είπε κλείνοντας ο κ. Φίλης.

 

.

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 07/01/2021

Ελλάδα
Ελλάδα

Άρση μέτρων: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, είναι η λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν αύριο, Παρασκευή (22/1), με κύριο θέμα την επιστροφή των μαθητών στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας. Στην συζήτηση έχει μπει αυτή την εβδομάδα και το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Για τον επόμενο μήνα φαίνεται πως μεταφέρεται η συζήτηση για ενδεχόμενο άνοιγμα της εστίασης, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη να εκφράζει την πεποίθησή του μιλώντας στο MEGA, ότι οι άνθρωποι της εστίασης δεν βιάζονται να ξανά ανοίξουν τις επιχειρήσεις. Όλα αυτά βεβαίως εξαρτώνται άμεσα από την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας.