Υγεία

Δημήτρης Κούβελας: Το εμβόλιο είναι εξαιρετικά ασφαλές – Τέλος του 2021 θα  ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί

07.01.2021 | 07:46 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας για τις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει με τον εμβολιασμό, αλλά και για το κατά πόσο αυτό είναι ασφαλές.

Όπως είπε ο καθηγητής, «το πρόβλημα των ειδικών δεν είναι πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούν ακόμα 100 άνθρωποι, αλλά να υπάρξει ένα προϊόν όπου η ζυγαριά θα είναι υπέρ της ωφέλειας και όχι υπέρ της ζημίας».

Υποστήριξε ότι αυτό που δεν έχει καταλάβει ο κόσμος είναι ότι για να εγκριθεί ένα εμβόλιο απαιτούνται σοβαρές διαδικασίες, καθώς το προϊόν που παράγεται απευθύνεται σε υγιή πληθυσμό που δε νοσεί. Για το εμβόλιο της Pfizer τόνισε ότι «ως προϊόν είναι εξαιρετικά ασφαλές».

Το μόνο πρόβλημα είναι, ότι δεν είναι γνωστό τι γίνεται με τη δράση του όταν υπάρχει λοίμωξη από κορωνοϊό το διάστημα που μεσολαβεί από τη χορήγηση της πρώτης δόσης μέχρι τη δεύτερη.

Ωστόσο, γνωρίζοντας πλέον τη σύνθεση του εμβολίου, όπως υποστήριξε ο καθηγητής, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι πρόκειται για «μια σούπα από γνωστά προϊόντα», είναι δηλαδή ένας συνδυασμός φαρμάκων, τα οποία δεν προβληματίζουν τους επιστήμονες.

Τόνισε μάλιστα, ότι ο κόσμος πρέπει να φοβάται τους ιούς και όχι τα εμβόλια.

Για το εμβόλιο της Moderna είπε πως φαίνεται να έχει ανάλογο προφίλ ασφάλειας, καθώς επίσης και το πλεονέκτημα ότι αναπτύσσει πιο γρήγορα ανοσία.

Για τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, υποστήριξε πως αυτά δεν είναι αρκετά για να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός και γι’ αυτό καθυστερούν και οι εμβολιασμοί.

Εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021. Ωστόσο, έχουν αδειοδοτηθεί ήδη τα αντισώματα, με τα οποία ο πληθυσμός που θα προσβάλλεται δε θα χρειάζεται νοσηλεία. Στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουν έρθει.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 07/01/2021