Ελλάδα

Το MEGA στο κέντρο ελέγχου της Ολυμπίας Οδού

06.01.2021 | 06:21 Eνσωμάτωση

Μια βόλτα μέχρι τη Νέα Πέραμο έκανε η εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, στο κέντρο ελέγχου της Ολυμπίας Οδού. Εκεί καταγράφεται οποιοδήποτε συμβάν συμβαίνει στον αυτοκινητόδρομο και οι άνθρωποι που βρίσκονται στο κέντρο δίνουν εντολή ώστε να επέμβουν οι περιπολίες που βρίσκονται στους δρόμους και να βοηθήσουν τους οδηγούς.

Στους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε ο Δημήτρης Τζάνος, υπεύθυνος του Κέντρου Ελέγχου Ολυμπίας οδού.

«Πρόκειται για ένα από τα δύο κέντρα διαχείρισης κυκλοφορίας που έχουμε, με αρμοδιότητες από την Ελευσίνα μέχρι το Ξυλόκαστρο. Το κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας είναι η καρδιά του αυτοκινητόδρομου. Λειτουργείται άρτια από μία ομάδα δέκα ατόμων. Οι βασικές δουλειές μας είναι ότι ελέγχουμε όλο τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό που βρίσκεται στο δρόμο, η έγκαιρη ανίχνευση κάθε λογής συμβάντος που γίνεται στο δρόμο, ο συντονισμός και η καθοδήγηση του προσωπικού πεδίου που έχουμε ώστε να εξυπηρετούνται οι χρήστες, και η ενημέρωση των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης αλλά και των οδηγών μέσω και των φωτεινών πινακίδων», είπε ο κ. Τζάνος.

«Το νέο υβριδικό σύστημα διοδίων λειτουργεί στην Ολυμπία Οδό από 01/01/21. Πρόκειται για το πρώτο σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης που υπάρχει σε διόδια ελληνικού αυτοκινητόδρομου. Η μόνη προϋπόθεση να είναι ο οδηγός κάτοχος Ολυμπία pass. Ο οδηγός πραγματοποιεί τις διελεύσεις του στα διόδια κανονικά, και κατά την έξοδο από τον αυτοκινητόδρομο ανιχνεύεται ο πομπός, υπολογίζονται τα χιλιόμετρα, και πιστώνεται το ποσό προς επιστροφή στο λογαριασμό του χρήστη», συνέχισε ο ίδιος αναφορικά με το σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης που ισχύει στην Ολυμπία Οδό.

«Τα διόδια τα περνάς με τον ίδιο τρόπο όπως παλιά. Είτε από τις ηλεκτρονικές λωρίδες, είτε με εισπράκτορα. Μπορεί οποιοσδήποτε οδηγός με έναν πομποδέκτη να ταξιδέψει σε όλους τους δρόμους της Ελλάδας. Μπορούν όλοι οι πομποί να περάσουν από όλους τους αυτοκινητόδρομους, αλλά για την έκπτωση πρέπει να έχει ο οδηγός τον συγκεκριμένο πομπό της οδού», εξήγησε στο ίδιο θέμα.

«Υπάρχουν όντως αρκετά περίεργα γεγονότα. Έχει εντοπιστεί οδηγός να κάνει βόλτα πάνω στη ΛΕΑ για να ηρεμίσει, μετά από καβγά. Έχει τύχει να συναντήσουμε άλογα να καλπάζουν στο δρόμο που είχαν τρομάξει από βεγγαλικά και εισήλθαν στον αυτοκινητόδρομο. Έχει τύχει όχημα να έχει σταματήσει στην αριστερή λωρίδα για να κατεβάσει ο οδηγός το σκυλάκι του να κάνει την ανάγκη του. Έχει τύχει να δούμε αυτοκίνητα να σπρώχνει το ένα το άλλο προφυλακτήρα με προφυλακτήρα, με ταχύτητα άνω των 100 χλμ. Στο 1025, το τηλέφωνο εκτάκτου ανάγκης, είχε καλέσει η κ. Παναγιώτα, που το 2017 είχε πάρει τρία λεπτά πριν την Πρωτοχρονιά και είχε παρακαλέσει να είμαστε μαζί της μέχρι να αλλάξει ο χρόνος», ανέφερε ο ίδιος σχετικά με τα ευτράπελα που έχουν συμβεί στο δρόμο.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 06/01/2021