Ελλάδα

Θεοφάνια: Με παρουσία πιστών, αγιασμό υδάτων εντός των ναών, αλλά και προσαγωγές και πρόστιμα η μεγάλη γιορτή

06.01.2021 | 13:11 Eνσωμάτωση

Από τα ξημερώματα άρχισαν να συγκεντρώνονται πιστοί έξω από τις εκκλησίες προκειμένου να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων και στην τέλεση του αγιασμού των υδάτων που φέτος έγινε κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο αγιασμός δεν πραγματοποιήθηκε σε ανοιχτούς χώρους παρά μόνο εντός των ναών, στους οποίους η συμμετοχή πιστών δεν ξεπέρασε τα επιτρεπόμενα όρια, δηλαδή 50 άτομα στους μητροπολιτικούς και 25 στους ενοριακούς.

Επεισόδια και προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη

Ένταση επικράτησε λίγο μετά τις 11:00 στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης όταν κάποιοι πολίτες επιχείρησαν μόνοι τους να κάνουν ρίψη του σταυρού στην θάλασσα για τον εορτασμό των Θεοφανίων με την αστυνομία να επεμβαίνει.

Παρά την προσπάθεια της αστυνομίας, οι πολίτες έριξαν τελικά το σταυρό στη θάλασσα και στη συνέχεια προσήχθησαν από την ΕΛ.ΑΣ.

Θεοφάνια με παρουσία πιστών και αγιασμό υδάτων εντός των ναών

Χωρίς τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια τελέστηκαν τα Θεοφάνια μέσα στους ιερούς ναούς με μεγάλη κατάνυξη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν από τα χαράματα έξω από τις εκκλησίες, όχι για να κόψουν πρόστιμα, αλλά για να βοηθήσουν να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Από την προηγούμενη μέρα, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, οι μητροπόλεις έλαβαν επιστολή από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πως δε θα μεταβεί όπως είχε ανακοινωθεί σε εξωτερικό θαλάσσιο χώρο για να ευλογήσει τα ύδατα, προκειμένου να ακολουθήσουν το παράδειγμά του όλοι οι ιεράρχες. Παράλληλα δόθηκε εντολή η λειτουργία των Θεοφανίων και ο αγιασμός στο εσωτερικό των ναών να τελεσθούν στις 6 το πρωί και να τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας για να μην βρεθούν μέσα στις εκκλησίες περισσότερα από τα επιτρεπόμενα άτομα, που είναι 25, και 50 στους μητροπολιτικούς ναούς.

Μεγάλες ουρές δημιουργήθηκαν έξω από τους ιερούς ναούς για να λάβουν οι πιστοί το αγίασμα είτε από βρύσες στα προαύλια είτε σε ατομικά δοχεία.

Ελάχιστοι πιστοί στο Φανάρι

Με ελάχιστο αριθμό πιστών τελέστηκαν τα Θεοφάνια και στο Φανάρι ενώ στη συνέχεια ο οικουμενικός πατριάρχης ευλόγησε τα ύδατα στον Κεράτιο.

Ουρές για τον αγιασμό αλλά με τήρηση μέτρων

Πολύς είναι ο κόσμος που πήγε στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι, ωστόσο οι πολίτες τηρούσαν τα μέτρα. Στο σημείο ήταν και περιπολικό που παρακολουθούσε την κατάσταση, χωρίς να χρειαστεί να παρέμβουν.

Συνωστισμός έξω από τον Άγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη

Συνωστισμός σημειώθηκε νωρίς το πρωί έξω από τον Άγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί η λειτουργία να έγινε χωρίς την παρουσία πιστών, ωστόσο πολύς ήταν ο κόσμος που είχε φροντίσει να συγκεντρωθεί έξω από το ναό από νωρίς το πρωί, περιμένοντας να εισέλθουν στον ναό όταν ανοίξουν οι πόρτες, να ανάψουν ένα κερί, να προσκυνήσουν και να πάρουν αγιασμό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι συγκεντρωμένοι έφτασαν περίπου τα 150 άτομα, ωστόσο τα μέτρα τηρούνταν, με αποστάσεις.

Αιγιάλεια: Καθαγιασμός των υδάτων με πρόστιμα σε μητροπολίτη και πιστούς

Πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ επιβλήθηκε στον μητροπολίτη Αιγιαλείας Ιερώνυμο κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Ο μητροπολίτης, συνοδευόμενος από τον πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο, έριξε τον σταυρό στη θάλασσα στο παλιό λιμάνι του Αιγίου, ενώ δύο πιστοί έπεσαν να τον πιάσουν, κατά το έθιμο, αγνοώντας τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για το περιστατικό επενέβη άμεσα το Λιμενικό, ενώ πρόστιμα ύψους 300 ευρώ επιβλήθηκαν και στους πιστούς.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 06/01/2021