Κόσμος

Στην Τζώρτζια κρίνεται ο έλεγχος της αμερικανικής Γερουσίας

06.01.2021 | 13:31

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Δημοκρατικοί βρίσκονται μια ανάσα από μεγάλη εκλογική νίκη στη Τζώρτζια, που θα τους έδινε τον έλεγχο και της Γερουσίας.

Δυο είναι οι έδρες που κρίνονται στη Τζώρτζια, τη μία κέρδισε ήδη ο μαύρος πάστορας Γουόρνοκ- έχει διαφορά 50.000 ψήφων από την Ρεπουμπλικανή αντίπαλό του.

Για τη δεύτερη έδρα ο Αμερικανοεβραίος Δημοκρατικός Όσοφ προηγείται με μερικές χιλιάδες ψήφους του Ρεπουμπλικανού και ορισμένοι αναλυτές προεξοφλούν τη νίκη του, με καταμετρημένο το 98%.

Αν κερδίσουν και τις δυο έδρες οι Δημοκρατικοί, θα υπάρξει ισοψηφία στη Γερουσία 50-50 με την αντιπρόεδρο του Μπάιντεν, Κάμαλα Χάρις, να έχει την καθοριστική ψήφο ως πρόεδρος του σώματος.

Αυτό σημαίνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα μπορούν να μπλοκάρουν το νομοθετικό και κυβερνητικό έργο του Μπάιντεν. Για παράδειγμα, στην εξωτερική πολιτική οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν εφόσον το αποφασίσει ο Μπάιντεν να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στην Τουρκία ή στο εσωτερικό να αλλάξουν τη νομοθεσία για τα εργασιακά, το περιβάλλον.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 06/01/2021

Κόσμος