Ελλάδα

Κορωνοϊός : Παγκόσμια ανησυχία για ελλείψεις σε σύριγγες και αναλώσιμα – Η κατάσταση στην Ελλάδα

06.01.2021 | 13:17 Eνσωμάτωση

Προβληματισμό προκαλεί η επάρκεια σε σύριγγες και αναλώσιμα, καθώς ενδεχόμενη έλλειψή τους θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή διαθέτει περισσότερες από 2 εκατομμύρια σύριγγες, ωστόσο στον τελευταίο διαγωνισμό που έγινε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα για αναλώσιμα υλικά, εμβολιασμού ανταποκρίθηκε μόλις μία εταιρεία.

Αγωνία υπάρχει σε κάθε γωνιά του πλανήτη για την αυξημένη ζήτηση σε σύριγγες και βελόνες για τους μαζικούς εμβολιασμούς με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Το παράδειγμα με τις μάσκες – τους πρώτους μήνες της πανδημίας θέτει σε συναγερμό τις αρχές καθώς το ενδεχόμενο να υπάρξει έλλειψη κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού.

Στις 23 Δεκεμβρίου η Ελλάδα προκήρυξε διαγωνισμό για την επείγουσα προμήθεια αναλώσιμων υλικών εμβολιασμού, με παράδοση στις 5 Φεβρουαρίου. Στην αποσφράγιση των προσφορών, ανταποκρίθηκε μόλις μία εταιρεία.

Με την προκήρυξη η Ελλάδα ζητούσε να προμηθευτεί 4 εκατομμύρια από συγκεκριμένες σύριγγες και βελόνες. Αυτή ήταν η τρίτη φορά που προκηρύχθηκε ο εν λόγω διαγωνισμός, καθώς τις δύο πρώτες στάθηκε αδύνατο να βρεθούν οι ζητούμενες ποσότητες.

Στις αποθήκες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια σύριγγες και 200.000 βελόνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να παραδοθούν επιπλέον 6 εκατομμύρια αναλώσιμων υλικών εμβολιασμού.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 06/01/2021