Ελλάδα

Πρόστιμο σε πιστούς και ιερέα στη Λάρισα

05.01.2021 | 17:26

H απόφαση του να τελέσει τη θεία λειτουργία σε ιερά μονή στη Λάρισα με πλήθος πιστών, σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός, τον οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα, όπου κρατήθηκε για μια ημέρα και του επιβλήθηκε πρόστιμο 1.500 ευρώ.

«Εγώ εκλήθη να λειτουργήσω τα καθήκοντά μου. Κάποια στιγμή πριν τελειώσω τη θεία λειτουργία μου είπαν ότι είναι η αστυνομία έξω. Ωστόσο, είδα και κάποιους πιστούς… μετά επειδή κατάλαβα ότι η διαδικασία θα πρέπει να πάω στο τμήμα για να δώσω αναφορά, εφόσον έτσι ορίζει ο νόμος. Δεν γινόταν διαφορετικά γιατί η αστυνομία έχει κλείσει έξω την κεντρική πύλη» σημείωσε ο πάτερ Θεωνάς μιλώντας στο LIVE NEWS.

«Οδηγήθηκα στο τμήμα, με πήραν αυτόφωρο, σήμερα το πρωί με είδε η εισαγγελεύς, και εκδικάστηκε η υπόθεση αμέσως μετά τον εισαγγελέα» πρόσθεσε.

Ο πάτερ Θεωνάς την Κυριακή 3 Ιανουαρίου, τέλεσε την λειτουργία παρουσία 40 πιστών στην Ιερά μόνη Αγίας Παρασκευής στη Λάρισα, παραβιάζοντας την αυστηροποίηση των μέτρων κατά της διασποράς.

«Πώς μπορείς να βάζεις μέσα σε ένα λεωφορείο 50 άτομα, και σε ένα ναό ο οποίος έχει τόσο μεγάλη χωρητικότητα αέρα, να το πούμε έτσι, να βάζεις περιορισμό στους πιστούς. Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Και γιατί τόσο μεγάλη επιμονή δείχνουνε απέναντι στις ορθόδοξες εκκλησίες; Αυτό είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό για εμένα. Γιατί τόσο πίεση προς την ορθοδοξία; Γιατί τόσο πίεση έστω; Η εκκλησία, δεν τους αφήνουν να κάνουν τον αγιασμό στη θάλασσα; Γιατί ρε παιδιά; Τι σας πειράζει να πέσει ο σταυρός μες στη θάλασσα, να είναι έστω το ιερατείο και στην παραλία να έχει 100 πιστούς, να είναι όχι ανά 2-3 μέτρα, εγώ σου λέω ανά 10 μέτρα βάλε τους πιστούς, ή αν θα βουτήξουν 5-10 παιδιά να πάρουν τον σταυρό. Δηλαδή τόσο μεγάλο κακό θα γίνει; Δεν το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα» σημείωσε μιλώντας στο LIVE NEWS.

Κατά την διάρκεια της λειτουργίας η αστυνομία έβαλε πρόστιμο 300 ευρώ σε 20 άτομα που βρίσκονταν στο χώρο της εκκλησίας, ενώ αρκετοί άρχισαν να τρέχουν για να αποφύγουν τον έλεγχο από τις Αρχές.

«Κοιτάξτε, δεν ξέρω ακριβώς πόσα άτομα υπήρχανε, 20 πρόστιμα έμαθα ότι κόψανε, αλλά και να ήθελα δεν προλάβαινα ας πούμε να μετρήσω, αλλά δεν είναι και του λειτουργού αυτή η κατάσταση, να μετράει τους πιστούς. Ο λειτουργός είναι για να λειτουργεί. Απ’ ό,τι είδα στην αναφορά ας πούμε της αστυνομίας που μου διάβασε ο συνήγορός μου ήταν γύρω στα 40 άτομα αναφέρει η αστυνομία, κάπου εκεί» συμπλήρωσε ο πάτερ Θεωνάς.

«Εγώ αυτό που είδα, είναι ότι είδα τους πιστούς, να είναι όπως πρέπει οι πιστοί μες στον ναό. Από εκεί και πέρα τα μέτρα όταν υπάρχει ένα… Δεν μπορείς να βάλεις περιορισμούς τέτοιες μέρες στον ναό. Αν βάλεις τέτοιους περιορισμούς και τους τηρείς μέσα στον ναό, καλύτερα να μην πας στον ναό. Εγώ δε θα ήθελα ο πιστός να έρθει μέσα με μάσκες» συμπλήρωσε ο 37χρονος ιερέας, που διακονεί σε εκκλησία στον Βόλο ήταν προσκεκλημένος της Ιεράς μονής Αγίας Παρασκευής στη Λάρισα για την τέλεση της κυριακάτικης λειτουργίας.

Εκτός από το πρόστιμο των 1.500 ευρώ, το Αυτόφωρο Δικαστήριο Λάρισας επέβαλλε στον ιερέα ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 05/01/2021

Ελλάδα