Πολιτική

Ο ανασχηματισμός και τα σενάρια πρόωρων εκλογών & η αντιπαράθεση με την εκκλησία – Δ. Μαρκόπουλος και Γ. Τσίπρας στο MEGA

05.01.2021 | 09:42 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησαν οι κ.κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος, βουλευτής ΝΔ, και Γιώργος Τσίπρας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την αντιπαράθεση που έχει προκύψει μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας, αλλά και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και αν αυτός προοιωνίζει επερχόμενες εκλογές.

«Θεωρώ αδιανόητο να γίνουν εκλογές κάτω από τέτοιες συνθήκες που η χώρα προσπαθεί να ανατάξει τις δυνάμεις σε επίπεδο υγειονομικό και οικονομικό. Δεν είναι την ατζέντα της κυβέρνησης. Ο κόσμος έχει άλλες ανάγκες. Δεν μιλώ μόνο για την πανδημία, αλλά και οι όποιες άλλες εξελίξεις γύρω από αυτήν, όπως οι οικονομικές εξελίξεις. Νομίζω ότι το 2021 θα πρέπει να είναι ένα έτος αισιοδοξίας, αλλά η ανάταξη μιας οικονομίας θέλει χρόνο να φανεί», είπε ο κ. Μαρκόπουλος.

«Η εκκλησία συνέβαλε τα μέγιστα, είναι σύμμαχός μας στην πανδημία και το έχει αποδείξει. Πρέπει να μείνει ανοιχτός ο διάλογος. Σήμερα πιστεύω ότι θα μιλήσουμε με την εκκλησία, δεν μπορεί να αιφνιδιάστηκε. Είναι ξεκάθαρο ότι θέλουμε την εκκλησία σύμμαχο. Η εκκλησία έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια και έχει βοηθήσει πολύ και πιστεύω ότι ακόμα και σήμερα μπορεί να υπάρξει λύση σε αυτό το ζήτημα», ανέφερε σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τις εκκλησίες μετά την απόφαση της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων τα Θεοφάνεια.

«Είναι προφανές ότι υπάρχει ένα παρελθόν που δεν είναι πολύ καλό. Από το πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρξε διαφοροποίηση μεταξύ εκκλησίας και πολιτείας, σε σχέση με άλλες χώρες. Η εκκλησία έχει το δικαίωμα της γνώμης της. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι αν ξεχωρίζει το δικό της χώρο από τους άλλους. Ήταν λάθος ο τρόπος που διαχειρίστηκε μέχρι τώρα το θέμα η κυβέρνηση. Γιατί η κυβέρνηση αντιμετώπισε την ημέρα της 17 Νοέμβρη με άγριο τρόπο, και αντιμετωπίζει έτσι την εκκλησία; Επειδή η εκκλησία είναι κλειστός χώρος, είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα. Έπρεπε και σε άλλες περιπτώσεις να υπάρξει διάλογος», είπε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας.

«Για το θέμα των εκλογών έχω υποστηρίξει από το πρώτο κύμα ότι είναι αναγκαίο να πάμε σε εκλογές μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, γιατί είναι εντελώς άλλο το πρόγραμμα και οι συνθήκες από τότε που η κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς, στην επιδημία, την οικονομία και τα ελληνοτουρκικά. Ο ανασχηματισμός δεν έχει να δώσει κάτι καινούργιο και επιβεβαιώνει ότι είναι μια αποτυχημένη κυβέρνηση που πρέπει να αλλάξει. Δεν υπάρχει σοβαρή ανάκαμψη της οικονομίας το 2021. Δεν υπάρχει οικονομικό έδαφος για να αισιοδοξεί η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αυτή είναι σχεδόν απερχόμενη», πρόσθεσε ο ίδιος αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Δεν νομίζω ότι υπήρχε ιδιαίτερη γκρίνια για τους τεχνοκράτες. Πάντα είναι θετικό όταν καλοί συνάδελφοι μπαίνουν στο σχήμα. Ο πολιτικός εκλέγεται και λογοδοτεί στους ψηφοφόρους του. Δεν είχα δει κάποια γκρίνια στην κοινοβουλευτική ομάδα. Θεωρώ ότι η πολιτική της κυβέρνησης δε θα αλλάξει. Η πολιτική θα είναι συγκεκριμένη και θα είναι αυτή που έχουμε δει», είπε κλείνοντας ο κ. Μαρκόπουλος.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 05/01/2021