Κόσμος

ΗΠΑ: Ντοκουμέντο με παρέμβαση Τραμπ για αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων

04.01.2021 | 13:35 Eνσωμάτωση

Πολιτική θύελλα ξέσπασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την αποκάλυψη ηχητικού ντοκουμέντου, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί, πέρα από κάθε νομιμότητα, πιέσεις για αλλαγή του εκλογικού αποτελέσματος στην κρίσιμη πολιτεία της Τζόρτζια

Πολιτική θύελλα ξέσπασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την αποκάλυψη ηχητικού ντοκουμέντου, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί, πέρα από κάθε νομιμότητα, πιέσεις για αλλαγή του εκλογικού αποτελέσματος στην κρίσιμη πολιτεία της Τζόρτζια.

Σε μία πρωτοφανή κίνηση, δέκα πρώην υπουργοί Άμυνας απηύθυναν αυστηρή προειδοποίηση στον απερχόμενο πρόεδρο να μην εμπλέξει τον αμερικανικό στρατό στην εκλογική διαμάχη.

Για πάνω από μία ώρα, το περασμένο Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ ασκούσε πιέσεις από τηλεφώνου στον υπουργό Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης στην Τζόρτζια, Μπραντ Ραφερνσ-πέργκερ και σε στενούς συνεργάτες του να αλλάξουν το εκλογικό αποτέλεσμα στην κρίσιμη πολιτεία. Στόχος του; Να ακυρωθεί η νίκη Μπάιντεν.

Το ηχητικό ντοκουμέντο αποκάλυψε η εφημερίδα Washington Post και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Σε μία πρωτοφανή μάλιστα κίνηση, δέκα Αμερικανοί πρώην υπουργοί Άμυνας –ανάμεσά του δύο επί προεδρίας Τραμπ- κάλεσαν με ανοιχτή επιστολή τους τον απερχόμενο πρόεδρο να αναγνωρίσει άμεσα την ήττα του και να μην εμπλέξει τον στρατό στη εκλογική διαμάχη.

Προσπάθειες ανάμειξης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην επίλυση εκλογικών διαφορών θα μας οδηγήσουν σε επικίνδυνο, παράνομο και αντισυνταγματικό μονοπάτι. Πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματικοί που δίνουν εντολές ή υλοποιούν ανάλογα μέτρα θα λογοδοτήσουν, αντιμετωπίζοντας ενδεχομένως ποινικές κυρώσεις, για τις σοβαρές συνέπειες των πράξεών τους στη δημοκρατία μας.

Οι αποκαλύψεις έρχονται σε μία κρίσιμη συγκυρία. Αύριο διεξάγονται επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια για τις δύο έδρες της Γερουσίας, που θα κρίνουν τον έλεγχο του σώματος. Και μεθαύριο, ο Τραμπ έχει καλέσει τους οπαδούς του σε διαδηλώσεις, την ώρα που ένδεκα Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές θα αμφισβητήσουν ανοιχτά την εκλογή Μπάιντεν.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 04/01/2021