Πολιτική

Κορωνοϊός: Αλαλούμ με τους εμβολιασμούς κυβερνητικών στελεχών εκτός σειράς

02.01.2021 | 09:33

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα, μίλησαν οι κ.κ. Κώστας Καραγκούνης, βουλευτής ΝΔ, Γιάννης Αμανατίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, και Μανώλης Χριστοδουλάκης, γραμματέας ΚΙΝΑΛ, αναφορικά με το θέμα του εμβολιασμού κυβερνητικών στελεχών και αξιωματούχων εκτός σειράς, και τις αντιδράσεις που προκάλεσε.

«Επειδή είναι και ημέρες εορτών νομίζω ότι το ουσιαστικό και η πράξη αγάπης θα είναι ο ταχύτερος προγραμματισμός του εμβολίου. Το μήνυμα αισιοδοξίας που φέρνει η νέα χρόνια πρέπει να συνάδει με εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα. Προφανώς και είναι σημαντικός ο συμβολισμός που έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί με το να εμβολιαστούν. Όμως ο συμβολισμός κλείνει στον κύκλο των πολιτικών αρχηγών. Από εκεί και πέρα η σειρά και η προτεραιότητα πρέπει να είναι για τους υγειονομικούς και στη συνέχεια στις ευπαθείς ομάδες. Είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε ότι η πολιτεία πρέπει να θωρακίσει την εμπιστοσύνη που πρέπει να νιώθουν οι πολίτες για τη διαδικασία του εμβολιασμού. Με την προτεραιοποίηση κυβερνητικών στελεχών έναντι υγειονομικών, έχει αλλοιωθεί αυτό το μήνυμα. Ήταν αυτονόητο να σταματήσει αυτή η λίστα. Εγώ απορώ πώς δεν ήξερε ο πρωθυπουργός τη λίστα για τους εμβολιασμούς», είπε ο κ. Χριστοδουλάκης.

«Η κατακραυγή που υπήρξε στα social media ανάγκασε την κυβέρνηση να αυτοκαταγγελθεί. Είναι μία περισσότερο από αστοχία που πλήττει και την αξιοπιστία πολλών μέτρων. Αυτό που με προβληματίζει είναι το να μη δημιουργηθεί δεύτερο κύμα εφησυχασμού με βάση το εμβόλιο. Κρατήσαμε σαν αντιπολίτευση υπεύθυνη στάση. Κάναμε προτάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας. Ζητήσαμε να υπάρξει εθνική συνεννόηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν αλλάζει πολιτική η ΝΔ. Γιατί δεν ενισχύει το σύστημα υγείας;», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Αμανατίδης.

«Ο συμβολισμός του εμβολιασμού της πολιτειακής ηγεσίας ήταν πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Δεν μπορούμε λοιπόν να κατηγορούμε την κυβέρνηση ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί κομματικά την κατάσταση. Η διάθεση της κυβέρνησης ήταν να δοθεί το μήνυμα στους πολίτες ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός. Υπήρχε καχυποψία στην κοινωνία. Φέραμε χωρίς κανένα κομματικό κίνητρο την πολιτειακή ηγεσία να εμβολιαστεί. Ο εμβολιασμός των υπόλοιπων αξιωματούχων έγινε στο πλαίσιο του να δοθεί το μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος με τον εμβολιασμό. Φάνηκε ότι ίσως να δίνεται λάθος μήνυμα προς τους πολίτες. Καλώς λοιπόν σταμάτησε η λίστα. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός», απάντησε ο κ. Καραγκούνης.

«Η κυβέρνηση κινείται με μία κατεύθυνση. Το κλείσιμο και τα περιοριστικά μέτρα. Δεν κάνει προσλήψεις γιατρών, δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ ώστε να γίνουν μαζικά, ιχνηλάτηση στους χώρους που υπάρχει συνωστισμός. Η κυβέρνηση πήγε μόνο με το lockdown και την ατομική ευθύνη. Δεν γίνεται έτσι», τόνισε ο κ. Αμανατίδης.

«Συμφωνώ ότι προφανώς δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Έστω και καθυστερημένα πρέπει να στηρίξουμε ουσιαστικά το σύστημα υγείας και τους ανθρώπους του, και να έρθει το απαιτούμενο προσωπικό, πρέπει να γίνει καλύτερος σχεδιασμός για τεστ, και να υπάρξει σχεδιασμός για ένα ασφαλές άνοιγμα της κοινωνίας», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλάκης.

 

Videos & Απoσπάσματα από MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ - 02/01/2021

Πολιτική